Acest tip de aer condiționat este împărțit într-o unitate internă care comunică cu una externă printr-un cablu electric și două conducte de cupru prin care curge agentul frigorific. Copresorul se află în exterior, este locul cu cel mai mult zgomot al aparatului; unitatea internă este destul de mică și poate fi amplasată oriunde în casă.

Acest tip de aparate este echipat cu o telecomandă și poate pompa și căldură, ceea ce este destul de util în lunile și momentele răcoroase, atunci când căldura la paușal nu mai funcționează și totuși afară este răcoare. Dotările acestui tip de aer condiționat sunt diverse; unitatea poate fi programată să pornească atunci când este necesar, poate fi reglată direcția de funcționare a aerului condiționat, în funcție de necesități. Există și filtre de purificare a aerului așa încât acesta să elimine mirosul de la fumul de tutun, poluanții chimici, polenul de la flori, care poate da uneori alergii etc.

Iată câteva tipuri de aer condiționat de tip split:

Aer conditionat de perete, care are o unitate interioară care comunică cu una exterioară, în care se află și compresorul. Acest tip de aparat poate fi destul de costisitor, dar este extrem de eficient și mărește prețul apartamentului sau a construcției în care aveți montat un asementea aer condiționat.

Aer condiționat de tip casetă, montat pe plafon: acet fel de aer condiționat este utilizat pentru clădirile cu tavan înalt și dublu, deoarece dincolo de ceea ce este vizibil pe tavan, există o instalație dincolo de tavan; această unitate este estetica, iar dacă este montată în mijlocul camerei, aceasta poate răci o suprafață destul de mare deoarece aerul rece este împrăștiat în patru direcții dar nu este orientat direct pe cei care ocupă camera, precum alte aparate.

Aer condiționat pentru podea sunt de mai multe tipuri: de tip coloană, utilizate pe holuri, la recepții, acolo unde nu pot fi introduse mai multe aparate, acest tip de aparat fiind atât de puternic încât nu se poate sta lângă el; mai există și unul de dimensiuni ceva mai mici, destul de eficient.

Aer condiționat duct Daikin Skyair este potrivit atunci când canalizarea este ascunsă în golurile tavanului; aparatul poate răci aerul în mai multe camere.

Aer condiționat portabil poate fi montat cu ușurință și are o țeavă care poate fi introdusă fie prin fereastă, fie printr-o gaură și presupune o instalare semipermanentă.

Au văzut: 331