doctor mit

Una dintre afectiunile care apar atat la femeile in varsta, cat si la barbati este gonartroza. Aceasta reprezinta osteoartrita genunchiului.

Cauza principala care duce la aparitia gonartrozei este greutatea in exces. Un alt factor de risc care duce la aparitia gonartrozei este practicarea sportului de performanta, mai ales a sporturilor care expun genunchiul la traumatisme severe ale ligamentelor. Alti factori de risc sunt indepartarea partiala sau totala a meniscului, precum si deformarile genunchiului. Deformitatea genunchiului din nastere sau care a fost dobandita pe parcurs sunt alte cauze posibile de aparitie ale gonartrozei.

Principalele simptome ale gonatrozei sunt reprezentate de durerea articulatiei in timpul mersului, deformarea acesteia si pierderea mobilitatii genunchiului. In cazurile de gonatroza mai avansate, pacientului i se poate vedea modificarea formei genunchilor care, in timp, se pot curba. Durerea apare la mobilizare sau atunci cand se pune presiune pe genunchi. In momentul in care stam in repaus, durerea se va ameliora.

Pe masura ce gonartroza va avansa, activitatile zilnice vor deveni din ce in ce mai greu de indeplinit si vor duce la renuntarea efectuarii acestora sau deplasarea va deveni si mai dificila.

Primul pas pe care trebuie sa il faca un pacient care acuza dureri la nivelul genunchilor este sa mearga la un consult de specialitate pe ortopedie. Aceasta este si recomandarea doctormit.ro, deoarece medicul va fi necesar sa efectueze un examen clinic si cateva teste care permit evaluarea mobilitatii si functionalitatii articulatiei. Pot fi recomandate teste suplimentare precum tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara.

Gonartroza exista de trei tipuri, in functie de pozitionarea modificarilor la nivelul cartilajului articular. Initial, gonatroza poate fi unicompatimentala, ulterior, cand boala avanseaza, pot fi cuprinse si alte compartimente si poate deveni bicompatimentala, iar in stadiul final este globala.

Cu privire la tratamentul pentru gonartroza, initial nu este medicamentos, ci presupune combaterea obezitatii, adaptarea stilului de viata prin evitarea caratului de greutati, evitarea mersului pe suprafete denivelate, precum si efectuarea de sedinte de fizioterapie, pentru a mentine mobilitatea articulatiilor si intarirea musculaturii.

Pe parcurs, odata cu avansarea bolii, tratamentul pentru gonartroza va fi unul medicamentos conform medicului specialist. O alta varianta de tratament pentru gonartroza este interventia chirurgicala, care nu trebuie sa fie considerata ca ultima varianta. Aceasta depinde de gradul de durere si de nivelul de afectare a genunchiului.

In schimb, doctormit ne spune ca persoanele care sufera de forme moderat avansate de gonartroza pot sa beneficieze atat de interventii chirurgicale de corectare, cat si de diverse tehnici de reconstructie a ligamentelor si a cartilajului articular.

Pacientii care sufera de forme avansate de gonatroza vor beneficia ca metoda de tratament de interventia chirurgicala de protezare articulara. In functie de gradul de afectare, proteza poate fi partiala sau totala.

Au văzut: 16878