echipamente de protectie

Echipamentele de protectie sunt necesare si obligatorii pentru a proteja persoanele care isi desfasoara zilnic activitatea profesionala in conditii speciale, de a mentine igiena la locul de munca si de a preveni numeroase riscuri si accidentari serioase.

Care sunt principalele echipamente de protectie?
In categoria echipamentelor de protectie individuala se inscriu castile de protectie, manusile speciale, ochelarii, combinezoanele, articolele de imbracaminte de lucru cu vizibilitate ridicata, incaltamintea de protectie, hamurile de siguranta, dopurile si castile cu rol in protejarea auzului si echipamentul de protectie al sistemului respirator. In situatii aparte care cer acest lucru, pot fi produse si echipamente de protectie speciale, precum salopetele de unica folosinta.

Importanta echipamentelor de protectie
Legile privind securitatea si sanatatea in munca obliga angajatorii sa furnizeze echipamentele de protectie necesare activitatii respective, insa personalul trebuie sa foloseasca aceste echipamente in mod corespunzator.

Tocmai de aceea, atat angajatii, cat si angajatorii trebuie sa stie ca Inspectia Muncii defasoara periodic actiuni de control menite sa asigure respectarea tuturor normelor. In caz contrar, se aplica amenzi insemnate care au rolul de a responsabiliza ambele parti, iar consecintele nu se opresc aici. In cazurile extreme, se poate ajunge pana la suspendarea activitatii firmei sau chiar urmarire penala.

Iata cateva tipuri de echipamente de protectie care ar putea fi necesare activitatii pe care o desfasoara angajatii tai:

Casca de protectie
Protejarea capului este deosebit de importanta, iar accidentele de acest gen pot avea urmari grave. Astfel, este recomandata purtarea echipamentelor de protectie pentru cap robuste si usoare, confectionate din materiale rezistente precum fibra de sticla sau policarbonatul, adaptate la conditiile de lucru. In prezent, poti gasi casti de protectie elegante care sa ofere optiuni suplimentare precum dotarea cu lanterna frontala, suspensie interioara reglabila si sistem de aerisire.

Manusile
Degetele si palmele sunt foarte expuse in majoritatea activitatilor, astfel incat au nevoie de protectie. Alegand manusile potrivite (care sa corespunda posibilelor riscuri), angajatii tai vor fi feriti de:

  • strapungeri sau taieturi provocate de obiecte ascutite;
  • vibratii puternice;
  • flacara deschisa sau temperaturi extreme;
  • riscuri bacteriologice;
  • actiunea substantelor toxice sau corozive.

Incaltamintea de protectie
Picioarele multor angajati din industria grea sau constructii sunt, de asemenea, expuse unor riscuri foarte mari. Tocmai de aceea, printre echipamentele de protectie din care trebuie sa alegi se afla si bocancii, sabotii, cizmele si pantofii speciali. Unele tipuri de incaltaminte de protectie au bombeu metalic, protejand laba piciorului de obiecte foarte grele, iar altele au o talpa speciala, care protejeaza utilizatorul de sursele de electricitate si diminueaza riscul de alunecare pe suprafete umede.

In functie de tipul de incaltaminte de protectie, aceasta va fi confectionata din piele naturala sau PVC, materiale care vor oferi rezistenta la apa, uleiuri, noroi, produse petroliere, contactul cu suprafetele dure sau obiectele ascutite. Pentru un confort sporit in timpul folosirii echipamentelor de protectie de acest tip, se recomanda purtarea sosetelor speciale.

Veste si costume de protectie
Prevenirea accidentelor este esentiala in orice mediu de lucru si domeniu de activitate, indiferent ca este vorba de santierele de constructie, activitatile ce implica surse de electricitate neprotejate si nesemnalizate sau activitatile desfasurate la mare inaltime.

Tocmai de aceea, personalul trebuie sa foloseasca echipamente de protectie adecvate, costume din una sau doua piese pentru protectia si igiena personala, veste reflectorizante pentru o vizibilitate imbunatatita si pantaloni de protectie din tesaturi rezistente pentru prevenirea accidentarilor la nivelul picioarelor.

Toate aceste echipamente de protectie si multe altele sunt disponibile pe Kronos.ro, asadar asigura-te chiar astazi ca angajatii tai lucreaza in cel mai bune conditii de siguranta!

Au văzut: 187