Shaorma este în locurile fruntașe în rândul preparatelor fast food, deoarece este ușor de fabricat, relativ ieftin, nutritiv și are un gust bun. Asta ca să nu mai amintim și de faptul că poate aduce un profit mare antreprenorului, mai ales dacă își vinde produsul într-un loc cu vad comercial.

Multe unități fast food care vând shaorma optează acum pentru echipamente electrice.

Care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de opțiuni în materie de echipament fast food puteți afla în continuare.

Avantajele unui aparat shaorma electric

Fără doar și poate, un aparat shaorma care funcționează pe bază de curent electric se diferențiază de cele alimentate cu gaz în primul rând prin simplitatea în funcționare.

1. Ușurință în utilizare

Un astfel de echipament electric este ușor de folosit chiar și de către un începător, deoarece nu necesită niște abilități deosebite. Pur și simplu se conectează aparatul la priză, se setează temperatura și intensitatea dorită la care carnea să se frigă și cu asta totul este gata.

În schimb, dacă ne referim la un aparat de preparat shaorma tradițional, funcționând pe bază pe gaz, totul devine mult prea complicat, deoarece trebuie ca echipamentul să fie supravegheat continuu pentru ca fâșiile de carne să nu se ardă.

De asemenea, este nevoie ca operatorul să aibă o atenție deosebită în ceea ce privește instalația de gaz (toate conexiunile conductelor de gaz, presiunea acestuia) și să întrerupă alimentarea ori de câte ori echipamentul în cauză nu este folosit.

În schimb, atunci când se prepară carnea pentru shaorma pe un aparat care funcționează cu gaz trebuie să se instaleze mai întâi un recipient tip butelie, să se conecteze echipamentul la aceasta.

2. Securitatea în folosirea echipamentului fast food

Un aparat de preparat shaorma electric nu explodează, deoarece nu există gaz periculos pe post de combustibil, iar carnea care este preparată pe un astfel de dispozitiv se încălzește uniform datorită elementelor rezistențelor de încălzire prezente.

Atunci când se folosește un aparat shaorma cu gaz sunt instalate arzătoare ale căror flăcări deschise pot provoca incendii în caz de neatenție a utilizatorului.

3. Uniformitatea frigerii cărnii

Rezistențele instalate în interiorul aparatului electric permit o frigere egală a materiei prime.

În speță, carnea se prepară uniform. La nevoie se poate crește sau micșora puterea temperaturii, crescând sau micșorând căldura din zona de gătit. În schimb, în cazul aparatelor shaorma cu gaz, deși dimensiunea flăcării poate fi reglată până la urmă carnea ajunge de multe ori să fie mult prea uscată, chiar dacă nivelul flăcării este mic.

Acest fapt nu se întâmplă în mod normal la elementele de încălzire ale unui dispozitiv funcționând pe bază de curent electric.

În prezent, distribuitorii oferă mai ales modele de aparate shaorma pe bază de curent electric, deoarece sunt mai sigure în funcționare și permit antreprenorilor să își facă un calcul mai bun cu privire la capacitatea de carne friptă pe care urmează să o producă și de costurile de producție.

În afara acestor beneficii incontestabile pe care un aparat de preparat shaorma electric le are există și anumite dezavantaje.

Dezavantajele unui aparat shaorma electric

1. Dependența de electricitate

Un dispozitiv electric nu funcționează autonom. El este dependent de existența unei prize, așa încât aceia care își vor deschide un punct de vânzare într-un târg, într-un pavilion unde nu există surse de conectare la energia electrică, nu îl pot utiliza.

Mai mult decât atât, în cazul unei întreruperi de curent electric, aparatele nu pot funcționa, indiferent că vorbim de o dată fixă sau mobilă.

2. Costul mai ridicat al echipamentelor profesionale shaorma electrice și la factura de curent

De regulă, un aparat shaorma electric este mai scump decât unul care funcționează pe bază de gaz, lucru datorat faptului că este mai sigur și mult mai complex din punct de vedere tehnic.

Nu trebuie uitat nici consumul de energie electrică, care este mai ridicat decât al gazului, așa încât antreprenorul trebuie să își facă foarte bine calculele.

3. Grad mai dificil de curățare

Un aparat shaorma trebuie curățat cu atenție pentru a se îndepărta grăsimea și diversele particule, resturi alimentare rămase.

În cazul unui dispozitiv shaorma cu arzătoare pe gaz este suficient ca acesta să se spele. Deoarece au un design mai simplu și operațiunea se realizează rapid.

În schimb, elementele de încălzire ale unui aparat shaorma electric fiind mai complexe, necesită o manipulare specială, în așa fel încât să nu se deplaseze din locașurile lor sau să se rupă elementele în cauză. Această curățare necesită mai mult timp, atenție focusată și chiar dexteritate.

Au văzut: 115