In cazul in care ai avut  probleme cu fluctuatiile de tensiune sau locuiesti intr-o zona in care sunt intreruperi de curent dese, probabil ca ai cautat deja o solutie adecvata ca sa previi asemenea situatii si sa intretii aparatele electronice din casa. Este idicat sa optezi pentru un stabilizator a carui putere sa fie mai mare sau egala decat puterea cumulata a dispozitivelor pe care le va alimenta. In caz contrar, exista riscul de suprasolicitare si defectare a piesei, ca si de afectare a integritatii dispozitivelor conectate la aceasta.

Cand calculezi puterea, verifica valorile exprimate in W, nu pe cele in VA, care indica puterea aparenta. Puterea reala reprezinta aproximativ 80% din puterea aparenta – informatie care iti va fi de folos atunci cand ai de facut calcule.

In functie de numarul si tipul dispozitivelor electrice de la tine de acasa, dar si de investitia pe care esti dispus sa o faci, poti selecta intre diferite modele de stabilizatoare tensiune care deservesc un singur consumator, si cele de putere mare, care pot fi folosite pentru intreaga locuinta. Desigur, pretul de achizitie variaza in consecinta, dar la un moment dat, se poate dovedi mai scump sa cumperi un numar mare de stabilizatoare, in loc de unul singur, cu o capacitate de lucru superioara.

Totusi, inainte de achizitie verificati ca puterea maxima instalata sa fie mai mica decat puterea nominala a stabilizatorului, verificati existenta protectiei termice a acestuia, cat si a protectiei la supratensiuni care pot aparea la bornele de iesire!

Intreruperile repetate de curent electric sunt complet neplacute. Pe langa faptul ca nu mai poti sa-ti desfasori activitatea pe care o derulai, aparatura casei poate avea de suferit.

Un stabilizator de tensiune montat in tabloul electric detecteaza variatiile de tensiune si protejeaza instalatia electrica de interior, cat si electronicele si electrocasnicele conectate la retea.

Ce modele de stabilizatoare de tensiune exista?

Stabilizator de tensiune cu releu – potrivit pentru toate tipurile de electrocasnice precum calculator, televizor, aparat de radio (nerecomandat in cazul electrocasnicelor cu motor, de exemplu frigider);

stabilizator de tensiune cu servomotor – recomandat pentru aparatele cu motor – frigider, congelator, aer conditionat, masina de spalat;


Ce putere are un stabilizator de tensiune?

Este important sa cunosti puterea stabilizatorului de tensiune. Vei intalni:

stabilizator tensiune 500VA/300W

stabilizator tensiune 1000VA/600W

stabilizator tensiune 3000VA/1800W

stabilizator tensiune 5000VA/3000W

stabilizator tensiune 10000VA/6000W

Ce face un stabilizator de tensiune si cand  sa il folosesti?

Stabilizatorul de tensiune este un aparat care stabilizează curentul electric (voltajul) înainte de a-l trimite către echipamentele conectate la el. Stabilizatorul va „citi” curentul care vine din rețeaua electrică și îl va aduce cât mai aproape posibil de tensiunea nominală de 220 de volți, indiferent că este vorba de curent mai înalt sau mai jos de această valoare. Acest lucru se realizează prin circuite electronice, selector, relee sau servomotoare. În funcție de curentul primit, un servomotor sau un releu va alege transformatorul potrivit pentru a furniza cei 220 V consumatorului final.

Au văzut: 410