Atunci când te gândești să înființezi o firmă ca viitor antreprenor acesta este primul pas al lansării în mediul de afaceri propriu-zis. Formele cele mai cunoscute ce țin de înființarea unei firme sunt PFA-persoană fizică autorizată, SRL-societate cu răspundere limitată și SRL-D -societate cu răspundere limitată-debutant. Dar în cazul în care ai deja o firmă, dar vrei să te ocupi de o schimbare sediu social sau chiar pentru o perioadă de timp ai în plan o suspendarea activității, trebuie să știi anumite lucruri. Pentru a-ți ușura munca, îți punem la dispoziție elementele esențiale de care trebuie să ții cont și să te ocupi atunci când te decizi să te ocupi de o schimbare sediu social, să înființezi un SRL-D, sau dacă ai în plan o posibilă suspendare activitate firma.

Ce înseamnă de fapt un SRL-D și ce acte sunt necesare pentru înființarea firmei

Dacă ai în plan înființarea unei firme de tip SRL-D trebuie să în primul rând că este vorba de o societate comercială cu răspundere limitată. Un SRL-D este menit să stimuleze spiritul antreprenorial al tinerilor prin acordarea unor scutiri de la plata anumitor taxe. Un alt aspect extrem de important de care trebuie să ții cont este că persoana care va începe demersul pentru înființarea unei firme de tip SRL-D nu a mai deținut și nu deține calitatea de acționar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spațiul Economic European anterior datei înmatriculării societății în Registrul Comerțului.

În primul rând, ca să înființezi o firmă de tip SRL-D ai nevoie de un nume. În acest caz ai nevoie de 3 variante de denumire pentru viitoarea ta societate. De asemenea, alte acte de care ai nevoie atunci când te decizi să înființezi o firmă de tip SRL-D sunt cartea de identitate a unuia dintre asociați, copia de pe dovada de proprietate a sediului social, cartea de identitate a proprietarului ce deține sediul social și în ultimul rând acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc.

Ce se întâmplă dacă te decizi pentru o schimbare sediu social

De multe ori această schimbare sediu social survine din cauza unor rațiuni administrative. Poate presupune doar schimbarea de pe o adresă pe alta în același județ pentru că a expirat durata valabilității sediului și se încheie un nou contract pentru o nouă adresă sau din cauza unor probleme economice, cum ar fi relocarea afacerii într-un mediu economic propice desfășurării activității.

În cazul în care vrei doar schimbare sediu social în același județ termenul este de 5-7 zile lucrătoare iar dacă vrei ca sediul social să fie în alt județ termenul este de aproximativ 20 de zile.

Documentele necesare de care ai nevoie pentru a începe demersurile pentru schimbare sediu social sunt certificatul de înregistrare în original și certificatul constatator în original, pentru sediul social curent, copia de pe cartea de identitate a asociaților, în cazul în care sunteți mai mulți, copie după actul constitutiv, dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili noul sediu social și acordul vecinilor cu pereți comuni, în cazul în care sediul va fi la bloc.

Ce înseamnă de fapt o suspendare activitate firma și după cât timp poți reîncepe activitatea cu propria firmă

Dacă lucrurile nu merg conform planului, sau îți dorești să te retragi pentru o perioadă, trebuie să știi că poți opta pentru o perioadă de inactivitate mai mică de 3 ani.

Această suspendare activitate firma poate fi o soluție temporară pentru o firmă care nu își mai desfășoară activitatea productiv, ai nevoie de o nouă strategie de afaceri care necistă timp sau pur și simplu să îți pui pentru o perioadă activitatea pe pauză.

Actele necesare de care aveți nevoie pentru o suspendare activitate firma sunt cartea de identitate, certificatele constatatoare emise la înființarea societății  în original și copia certificatului de înregistrare societate. În cazul în care firma are angajați, trebuie să înștiințezi Inspectoratul Teritorial de Muncă referitor la încetarea contractelor de muncă în urma suspendării activității.

La finalul acestei perioade de suspendare activitate firma trebuie să ții cont că activitatea nu poate fi reluată automat, ci trebuie depusă o mențiune în acest sens la Registrul Comerțului.

Alege soluțiile optime pentru afacerea ta!

Au văzut: 106