Chiar dacă nu consumi alcool în mod normal sau dacă rareori când faci cumpărături arunci în coș și o sticlă de băutură, e imposibil să nu fii interesat de originile celor mai cunoscute licori care pot transforma pe loc o banală întâlnire în cea mai mare petrecere. Înainte de a citi articolul în care ți-am pregătit lista băuturilor alcoolice tradiționale din mai multe colțuri ale lumii, îți recomandăm să consumi responsabil alcool, indiferent de situație. 

Iată care sunt cele mai populare băuturi și de unde își trag originea.

Vodka – Rusia

Începem cu, probabil, cea mai cunoscută, dar și cea mai apreciată băutură alcoolică de pe tot globul. Asumată de ruși, vodka este un produs distilat din cereale și este consumată deopotrivă și de polonezi, dar și de ucrainieni. Pasionații de vodka o pot aprecia la adevărata sa valoare, însă cei mai puțini inițiați preferă să o consume, de obicei, în long drink-uri cu mult suc din fructe.

Whiskey – Scoția

Specific Scoției, whiskey-ul este o băutură ceva mai rafinată decât vodka, dar la fel de apreciată de către degustători. Distilat din malțul de orz, secară sau porumb, secretul unui whiskey bun este lemnul din care a fost fabricat butoiul în care băutura se „odihnește”, până să ajungă în pahare. Modurile de servire a acestuia diferă foarte mult, expresia On the rocks, care înseamnă Cu gheață, fiind cea mai populară dintre ele. Whiskey-ul mai poate fi băut ca atare (Straight up) sau în combinație cu sucuri ori băuturi energizante.

Gin – Anglia

O băutură spirtoasă foarte apreciată în întreaga lume, pe lângă cele două amintite mai sus, este și ginul. Originar din Olanda, ginul și-a găsit foarte repede adepți peste tot, devenind faimos mai cu seamă în Anglia. Poate conține extracte din fructe de ienupăr, scorțișoară, coriandru sau anason și cel mai răspândit long drink din această băutură rămâne ginul tonic.

Tequila – Mexic

Una dintre cele mai celebre băuturi din întreaga lume și preferata celor pasionați de shot-uri, tequila s-a „născut” în Mexic. Fabricată din fructe de agave, băutura nu depășește tăria de 51% și este foarte apreciată atât ca atare, cât și în cocktailuri. 

Bere – Germania

Ajungem și la cea mai veche băutură alcoolică din lume, inventată de călugării chinezi și asumată de nemți. Berea, care a ajuns să fie și cea mai consumată băutură alcoolică din lume, se obține din drojdie de bere, malț, hamei și apă, dar poate conține și diverse arome de fructe sau condimente, în funcție de fiecare produs în parte. Berea poate fi albă, blondă, roșie, neagră, pasteurizată sau nepasteurizată, iar cea mai cunoscută combinație, care poartă numele de Diesel, este între bere și Cola, un long drink foarte apreciat în Germania. Nu putem omite nici Radlerul, care nu este altceva decât bere combinată cu suc de fructe, apreciat mai ales de către consumatoarele de bere. 

Aceste cinci băuturi alcoolice sunt cele mai cunoscute dintre toate. Topul acestora este urmat îndeaproape de Rakia bulgărească, un fel de rachiu de-al nostru, obținut din fermentarea mai multor fructe, Palinka ungurească, ce își are originile în fructele cărnoase, precum caisele sau piersicile, dar și Țuica românească, obținută prin dubla distilare a prunelor. Toate celelalte tipuri de alcool de la noi nu pot purta acest nume, ci mai degrabă pe cel de rachiuri. Să nu uităm nici de Vinul din Moldova, apreciat mai ales datorită tăriei sale, dar și ingredientelor naturale, care nu au un efect advers negativ, ca în cazul băuturilor contrafăcute. 

Comandă sau cumpără băuturi alcoolice de la Carrefour dacă vrei ca minibarul tău de acasă să fie mereu pregătit de o petrecere ad-hoc.