Cultură

Titlul indispensabil din biblioteca oricarui roman: DEX-ul

Desi poate nu este cel mai vandut titlu din Romania, cu toate ca la o cautare mai detaliata putem afla asta, cu siguranta un dictionar explicativ al limbii romane este o carte extrem de importanta. Nu degeaba se spunea pe vremuri ca o orice carte se citeste cu un dictionar explicativ alaturi. Chiar daca astazi lectura a devenit un lucru destul de rar, totusi cei care o fac stiu ce inseamna asta.

Poate ca adultii nu au nevoie intotdeauna de un dictionar explicaitv roman cand citesc, desi exista anumite carti care i-ar putea pune in dificultate si pe cei mai experimentati, insa copii cu siguranta au nevoie. De ce? Oricat de educati si citit ar fii acestia, limba romana, fiind un „organism viu” se imbogateste constant cu cuvinte provenite fie din domeniul stiintific fie din cel tehnic. Ori, atunci cand cei mici citesc o carte, o citesc pentru a desoperii lucruri, expresii si cuvinte noi pe care cu timpul sa le foloseasca in viata de zi cu zi, iar daca atunci cand intalnesc cuvinte necunoscute le trec cu vederea, intreaga lectura va fi in zadar. Este lesne de inteles deci necesitatea unui dictionar explicativ in casa oricarui roman.

Mai mult, majoritatea lecturilor impuse de programa scolara contin cuvinte vechi pe care scolarii nu au de unde sa le cunoasca. De aceea dictionarul ii poate lamurii pe loc. Totodata, un singur cuvant poate avea mai multe sensuri si este foarte posibil ca intelesul acestora sa nu fie clar din context. Si in acest caz, ajutorul vine din partea DEX-ului.

Daca vreodata ne-a impiedicat pretul (ridicat pentru unii dintre noi) din a cumpara un astfel de dictionar, poate ar trebui sa ne gandim ca este o investitie extrem de benefica pe termen lung: da, cheltuim astazi o suma de bani pentru achizitie, insa timp de multi ani de acum incolo toata familia il va putea folosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *