Aparatele care ajuta la masurarea marimilor electrice si magnetice se numesc instrumente de masura, fiind clasificate dupa mai multe criterii:

1) Dupa tehnologia folosita, exista instrumente de masura analogice si digitale. In cazul celor analogice, semnalul electric actioneaza continuu asupra dispozitivului, valoarea marimii de masurat fiind indicata prin deplasarea liniara sau unghiulara a unui indicator in fata unei scari gradate in unitati de masura.

In cazul aparatelor digitale, semnalul electric actioneaza discontinuu, valoarea marimii de masurat fiind afisata sub forma numerica, la anumite intervale de timp.

2) Dupa felul curentului, exista aparate care pot fi folosite doar in curent continuu sau doar in curent alternativ, dar si dispozitive care pot fi folosite in ambele tipuri de curent.

3) Dupa natura fenomenului fizic care sta la baza functionarii lor, instrumentele de masura pot fi electrodinamice, electromagnetice, de inductie, ferodinamice, de rezonanta, termice, electrostatice sau electronice.

4) Dupa modul indicatiei, exista aparate cu citire directa si integratoare. Cele cu citire directa au ace indicatoare si scari gradate. La unele dispozitive, acul indicator poate lipsi, fiind inlocuit cu un spot luminos. In schimb, aparatele integratoare sunt prevazute cu mecanisme speciale care traseaza diagrame de variatie in timp a marimilor de masurat.

5) Dupa pozitia in timpul masurarii, aparatele pot fi orizontale, verticale sau inclinate.

6) Dupa modul de intrebuintare, exista instrumente de masura fixe (de tablou) si portabile.

Caracteristici metrologice ale instrumentelor de masura

Caracteristicile metrologice ale unor instrumente de masura reprezinta totalitatea proprietatilor care determina calitatile aparatului. Proprietatile unui dispozitiv sunt dependente de conditiile in care se regaseste acesta si in care se efectueaza masurarea, fiind influentate de factori externi cum ar fi umiditatea, temperatura, campurile electrice si magnetice sau pozitia aparatului in timpul lucrului.

Iata care sunt principalele caracteristici metrologice ale instrumentelor de masura:

1) Sensibilitatea – calitatea dispozitivului de a inregistra cele mai mici variatii ale marimii de masurat.

2) Precizia – caracteristica metrologica a unui aparat de a oferi rezultate cat mai apropiate de valoarea reala a marimii de masurat.

3) Robustetea – calitatea dispozitivelor de a nu se deteriora in cazul unor socuri sau trepidatii.

4) Mobilitatea – caracteristica metrologica referitoare la capacitatea aparatului de a avea o inertie cat mai mica, urmarind cat mai repede variatiile marimii de masurat. Mobilitatea se exprima prin raportul dintre variatia marimii de masurat si timpul necesar pentru ca instrumentul de masura sa ajunga in pozitia de echilibru corespunzatoare. Chiar si in cazul masurarii unei marimi constante, acul indicator nu ia instantaneu pozitia de echilibru, impunandu-se folosirea unor sisteme de amortizare.

5) Fidelitatea – proprietatea dispozitivelor de a avea o variatie cat mai mica la masuratori diferite ale aceleiasi marimi, in conditii identice.

La Ronexprim gasesti unele dintre cele mai performante instrumente de masura din lume, printre care osciloscoape, camere de termoviziune, megohmetre, multimetre digitale, clesti de curent, dar si echipamente de laborator sau de cantarire electronica. Acestea provin exclusiv de la producatori renumiti la nivel international, printre care Keysight, Fluke sau Sonel, avand garantia fiabilitatii si a unei durate de viata indelungata.

Au văzut: 7