In vreme ce alimentarea cu combustibil nu ridica in prezent prea multe intrebari si probleme, incarcarea unei masini electrice pare ceva mai complicata. Aici pot interveni tipuri diferite de conectori, compatibilitatea cu tipurile de statii de incarcare electrica si duratele variabile de incarcare. Din fericire, poti gasi informatiile necesare pentru a-ti raspunde la intrebari, astfel incat incarcarea masinii electrice sa nu mai fie atat de problematica.

Poti incepe prin a intelege care sunt modurile de incarcare a unei masini electrice. Astfel, este bine sa retii ca exista trei moduri de baza de incarcare a unei masini electrice: acasa, la serviciu sau la un punct de incarcare public.

Incarcarea masinii electrice acasa

Daca vrei sa incepi fiecare zi cu o baterie incarcata complet va trebui sa te orientezi catre incarcarea in fiecare seara la domiciliu. In acest mod vei beneficia de autonomia necesara unui sofer care parcurge distante medii intr-o zi. Iti poti incarca masina acasa folosind o priza casnica obisnuita si un incarcator dedicat pentru masina ta electrica.

Incarcatoarele casnice dedicate furnizeaza de obicei 7kW de putere si sunt sigure, fiind special proiectate pentru a furniza acest nivel de putere pe perioade lungi. De asemenea, incarcatoarele domestice folosesc prize pentru vehicule electrice care sunt mai robuste si mai rezistente la intemperii decat prozele obisnuite.

Incarcarea masinii electrice la locul de munca

Punctele de incarcare la locul de munca pot fi de mare ajutor celor care fac naveta pe distante mari. In cazul in care firma ta nu are instalat un punct de incarcare a vehiculului electric, ai putea propune acest lucru, mai ales ca exista subventii pe care compania ta le poate folosi pentru a realiza acest proiect.

Incarcarea masinii electrice la statiile publice

Statii de incarcare pentru masina electrica publice se pot gasi in unele service-uri, parcari, supermarketuri sau chiar pe marginea drumului. Incarcatoarele publice sunt necesare pentru calatoriile lungi si pot dura intre 20 si 30 de minute. Din fericire, reteaua de incarcatoare pentru masina electrica publice continua sa se dezvolte.

Tipuri de incarcare a masinii electrice

In ceea ce priveste tipurile de incarcare a unei masini electrice este bine sa stii ca aceaste pot fi:

  • Incarcare lenta – dureaza in jur de 5 sau 8 ore pentru majoritatea masinilor electrice si 12 ore pentru masinile cu baterii mai mari. Majoritatea incarcarilor de acest gen au loc acasa sau la locul de munca si se fac in statii de incarcare de 3 – 6kW.
  • Incarcare rapida – Un incarcator rapid de 7kW va incarca o masina electrica in 3 – 5 ore, in timp ce o unitate de 22kW ar putea finaliz sarcina in numai cateva ore. Aceste incarcatoare se gasesc in general in locurile unde o masina se poate parca pentru o perioada mai lunga, cum ar fi parcarile din supermarketuri sau centre comerciale.
Au văzut: 155