De la lansarea extensiei .EU in 2005 de catre EURid, s-a inregistrat o crestere continua a domeniilor care utilizeaza aceasta extensie. Extensia de nume de domeniu .EU s-a dovedit a fi benefica companiilor, persoanelor si organizatiilor din Uniunea Europeana in mai multe moduri. In plus, este o extensie care va juca un rol important in viitorul digital al Europei intrucat pentru Comisia Europeana transformarea digitala este un obiectiv-cheie.

Cu toate acestea, avantajul principal al acestei extensii este acoperirea geografica si utilizarea pe scara larga in cadul diverselor industrii: sustenabilitate si energie, tehnologie blogging si media, imobiliare si constructii, resurse umane si recrutare, sanatate, transport si logistica.

In continuare vom detalia ce sunt noile extensii de domenii, ce este domeniul .EU, cine poate inregistra acest domeniu, ce avantaje aduce cu sine si cum puteti inregistra un domeniu .EU.

Ce sunt noile TLD-uri (noile extensii de domenii)?

Initial au existat doar sapte extensii de domenii care in timp s-au dovedit insuficiente. In 2000 acest lucru s-a schimbat. ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – organizatia care gestioneaza numele de domenii Internet – a introdus cateva TLD-uri noi: .coop, .pro, .name, .aero, .biz, .info, .museum si .name. Acestea au fost primele „noi TLD-uri” (domenii generice de nivel superior). In urmatorii ani, ICANN a adaugat inca opt.

In 2012 ICANN a inceput sa accepte cereri pentru noi gTLD-uri. A primit mii de cereri si in cele din urma, a aprobat si delegat peste 1200. A fost o mare schimbare pentru mediul online, unii manifestandu-se pro, altii contra acestor noi extensii de domenii.

Ce este domeniul .EU?

.EU este domeniul national de nivel superior (ccTLD) pentru Uniunea Europeana si este deschis oricarei organizatii sau rezident al statelor membre ale UE (inclusiv Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Cu peste 3 milioane de domenii inregistrate, .EU se numara printre cele mai populare si de incredere ccTLD-uri, oferind site-ului dvs. imaginea publica puternica de care are nevoie pentru a atrage vizitatori.

.EU va spori vizibilitatea online, ajutandu-va sa vizati nu doar tari individuale, ci Uniunea Europeana in ansamblu, fiind fara indoiala una dintre cele mai bune alegeri pentru companiile locale si internationale. Iar cu o populatie de peste 740 de milioane de oameni, vizeaza un public mare.

Un alt scop al crearii acestei extensii a fost reprezentarea institutiilor Uniunii Europene. Majoritatea website-uri oficiale si ale institutiilor Uniunii Europene (ex. europa.eu si subdomeniile acestuia cum sunt ec.europa.eu, eurid.eu sau europarl.europa.eu) utilizeaza extensia ca dovada a faptului ca website-ul accesat este unul oficial.

Conditii de inregistrare a unui domeniu .EU

Inregistrarea unui nume de domeniu .EU este limitata la rezidentii Uniunii Europene, companiile care au sediul social in Uniunea Europeana sau intreprinderile/ organizatiile stabilite in Uniunea Europeana. Eligibilitatea se extinde si asupra statelor membre EEA Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

De ce sa inregistrati un domeniu .EU?

Inregistrarea unui domeniu .EU aduce cu sine o serie de beneficii:

 • Se adreseaza unui public larg, din toate tarile Uniunii Europene, inclusiv Islanda, Liechtenstein si Norvegia.
 • Pune accentul pe multilingvism, acceptand toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, precum si domeniile IDN (Internationalized Domain Names) pentru limbile non-latine.
 • Va poate ajuta sa ajungeti pe o piata de sute de milioane de oameni si sa va promovati afacerea europeana online.
 • Este potrivita pentru regiuni locale, nationale si internationale, oferind credibilitate si flexibilitate indiferent de dimensiunea afacerii dvs.
 • Este o alegere excelenta pentru orice organizatie europeana (cu scop lucrativ sau non-profit) datorita familiaritatii si increderii sale acordate de cetatenii europeni.

Cine utilizeaza in prezent domeniile .EU?

Datele statistice releva faptul ca cele peste 3,7 milioane de domenii .EU inregistrate corespund domeniilor de activitate:

 • Comert (19,29%)
 • Grupuri comunitare (12,34%)
 • Productie (10,81%)
 • IT (10,05%)
 • Divertisment (5,15%)
 • Management de proiect, marketing si administratie (5,05%)
 • Turism si cazare (4,23%)
 • Constructii (3,52%)
 • Servicii financiare si asigurari (3,21%)
 • Cercetare si proiectare (2,69%)

Pe langa acestea, solicitantii inregistrarii pot alege un nume de domeniu care foloseste caractere din intregul alfabet latin, chirilic sau grecesc. Cirilicul .ею este disponibil din 2016 iar versiunea greaca a .EU, .ευ, este disponibila din noiembrie 2019. Cele doua insumeaza peste 4.000 domenii inregistrate.

Cele mai multe domenii .EU sunt inregistrate in Germania (peste 1 milion de domenii), urmata de Olanda, Franta, Italia, Polonia, Republica Ceha, Austria, Regatul Unit, Belgia si Spania.

Cum inregistrati un domeniu .EU?

Cumpararea unui domeniu .EU printr-un provider precum HostX este simpla si rapida. In primul rand, puteti sa verificati disponibilitatea unui domeniu .EU iar apoi daca este liber pentru inregistrare puteti continua cu comanda sau puteti verifica disponibilitatea unui alt domeniu.

De ce sa va inregistrati domeniul .EU la HostX?
 • Procesul de inregistrare al domeniului .EU este rapid
 • Asistenta tehnica 24/7
 • Pret redus
 • Reinnoire / Transfer domeniu la acelasi cost
 • WHOIS Privacy si modificare simpla informatii WHOIS
 • Administrare facila a domeniilor
 • Domeniile sunt gazduite pe servere securizate care asigura stabilitatea functionarii
 • Pastrarea copiilor de siguranta a datelor pe storage-uri separate

Pret accesibil

Domeniile .EU sunt disponibile la un pret accesibil, ceea ce va permite sa va stabiliti prezenta online europeana cu bani putini. Este un inceput excelent si ieftin (de obicei intre 5 si 10 euro/an + TVA), cu unul dintre cele mai populare nume de domenii.

Extensia de domeniu .eu s-a bucurat de popularitate inca de la inceput si ramane in prezent un domeniu extrem de popular. In majoritatea tarilor, acesta este al doilea domeniu cel mai utilizat, dupa ccTLD-ul local.

Extensia de domeniu .eu ramane in continuare recomandata pentru:

 • A sublinia natura europeana a unei companii sau a unui site web. Majoritatea companiilor internationale care sunt (de asemenea) active in Europa, inregistreaza atat un nume de domeniu .EU cat si unul .COM
 • Este populara si pentru site-urile web asociate cu tara Bascilor, deoarece numele basc al tarii Bascilor este „Euskadi”
 • Este o extensie populara pentru website-uri romanesti, portugheze si galice, deoarece in aceste limbi „EU” inseamna „eu” (pronume personal, persoana 1).