Pentru ca sunt o mare iubitoare de fructe si legume proaspete, am decis de foarte mult timp sa ma mut la casa, undeva la periferia orasului, pentru a-mi putea cultiva propria gradina cu legume, fructe si flori, de care sa ma bucur pe tot parcursul anului. Sunt ani buni de cand am reusit acest lucru si nu am putut, la un moment dat, sa nu ma intreb de ce iubesc mai mult pomii fructiferi, decat alte plante care pot sa imi procure hrana. Intr-un final, am ajuns la o concluzie amuzanta, dar foarte logica pentru mine: prefer intotdeauna sa dispun, in primul rand, de pomi fructiferi, pentru ca acestia sunt mult mai usor de intretinut decat legumele. Nu v-ati intrebat niciodata de ce nu exista pomi ‘’legumicoli’’ si exista doar pomi fructiferi (pentru ca eu m-am intrebat)?

Daca si voi vreti sa va mutati, in viitorul apropiat, la casa, iata cateva sfaturi pe care vi le recomand, astfel incat amenajarea gradinii sa fie o activitate placuta, care sa va aduca si avantaje pretioase pe viitor:

-Alege pomi fructiferi de vanzare online, daca nu dispui in apropiere de o pepiniera pomi fructiferi de incredere. Majoritatea pepinierelor au si un site autorizat, pentru ca producatorii au inteles ca este cea mai eficienta maniera de a se apropia de clienti din toata tara. Doar de la producatori poti cumpara 100% puieti pomi fructiferi certificati. Pomii sunt mai usor de intretinut, pentru ca nu necesita decat apa si taieri de formare a coroanei (care se face anual). Din aceasta cauza am ajuns la concluzia ca pomii fructiferi sunt mai iubiti in randul consumatorilor;

-Florile decorative ar trebui plantate strategic, astfel incat sa o duca bine: florile de umbra trebuie plantate in zone umbrite, in care nu bate soarele, cele de semiumbra si lumina pot fi plantate mai in bataia soarelui. De asemenea, opteaza pentru flori de sezon, astfel incat sa ai garantia ca in fiecare anotimp ai parte de o pata de culoare in gradina;

-Legumele sunt cele mai pretentioase, ele avand nevoie de cea mai mare parte din atentia voastra. Recomand construirea unei sere sau unui solar, daca vreti legume chiar si pe parcursul iernii. De asemenea, vor fi mai ferite de seceta, insecte sau alti daunatori, care pot afecta integritatea plantelor. Acestea necesita si suporti de crestere, apa mai din abundenta si toaletari mai dese, insa rezultatul final aduce o satisfactie sufleteasca imensa. Practic, veti avea mereu la dispozitie materie prima pentru prepararea mancarurilor zilnice;

-Nu aruncati la gunoi resturile vegetale, rezultate in urma toaletarii pomilor, florilor sau legumelor. Acestea pot fi folosite cu succes in realizarea compostului – un pamant bogat in vitamin si nutrienti, ideal pentru gradini sau flori de apartament;

-Profitati si de apa de ploaie si colectati-o in containere voluminoase. Aceasta apa poate fi ulterior folosita la udarea gradinii.

Orice amenajare de gradina, fie ea realizata doar din flori sau doar din fructe si legume, incepe cu pregatirea in prealabil a terenului, care trebuie foarte bine curatat, sapat si nivelat, astfel incat plantarea noilor ‘’chiriasi’’ sa fie una usor de realizat, fara batai de cap.

Personal, de cand m-am putat la casa, pot spune ca viata mea s-a schimbat radical in bine: am reusit sa fac economii reale la bani, pentru ca mi-am cultivat si inca imi cultiv propriile legume si fructe, ma bucur de alimente mult mai proaspete si mai sanatoase fata de ceea ce exista in supermarket-uri (pentru ca nu le tratez chimic) si am parte de activitate fizica de relaxare zilnic. Este o adevarata placere sa am grija de gradina, pentru ca stiu ca la final si ea ma rasplateste pe mine cu roadele ei cele mai bogate. Din punctul meu de vedere, mutarea la casa este o miscare buna daca finantele va permit acest lucru, pentru ca pe langa o gradina spatioasa, ai parte si de mai multa libertate de miscare si de liniste.

Gradina personala chiar iti permite si cresterea propriilor animale, daca iti doresti acest lucru. Astfel, pe langa pisici si catei, poti sa cresti gaini care sa iti ofere oua, astfel incat sa ai o sursa de hrana in plus (iar ouale sunt oricum printre putinele alimente considerate complete, din punct de vedere nutritional).

Au văzut: 1249