Afla mai multe despre becuri cu LED

becuri led

Dioda emitatoare de lumina (Light Emitting Diode, abrevierea LED) este o dioda emitatoare de lumina folosita frecvent in mai multe sisteme specifice astazi, reprezentata de semiconductori emitatori de lumina, iar caracteristicile sale electrice corespund diodelor.

Cand curentul trece prin dioda in directia inainte, aceasta va emite lumina, infrarosu sau ultravioleta, in functie de materialul semiconductor si de frecventa electrica. Metoda exacta de lucru a unei diode este dificil de explicat, dar oferim o analogie pentru a o face mai usor de inteles: LED-urile sunt inversiunea fizica a celulelor solare. Pentru celulele solare, lumina cade pe o placa tratata cu siliciu si este transformata in energie electrica.

In cazul unor becuri cu LED, situatia este exact inversa: curentul continuu este transformat in interiorul elementului de siliciu semiconductor in lumina care se propaga prin lentila. Cea mai mare provocare este obtinerea acestui tip de lampa cu o calitate excelenta.

Cum functioneaza aceasta tehnologie?

Unul dintre criteriile principale de selectare a acestor sisteme LED este culoarea si intensitatea luminii.

Este de mentionat ca LED-urile rosii si verzi au nevoie de „prieteni” albastri pentru a obtine celebra lumina alba. In prezent, pe piata exista doua tipuri de becuri LED care folosesc aceasta tehnologie LED si anume becuri RGB si LED-uri albe. Prima (rosu, galben si albastru) este optiunea mai scumpa, in timp ce LED-urile albe sunt de obicei LED-uri albastre foarte rezistente si puternice.

Pana acum, dupa alegerea consumatorului, recomandarea expertului este sa aleaga un sistem cu becuri LED alb sau galben.

Beneficiu pe termen lung

Aceste becuri LED sunt eficiente din punct de vedere energetic, deoarece pot converti mai eficient energia electrica (masurata in wati) in lumina (masurata in lumeni). Un bec LED obisnuit emite aproximativ 80-100 de lumeni pe watt, in timp ce un bec incandescent poate emite doar 40-50 de lumeni pe watt.

Durata de viata a becurilor LED este de 10 pana la 20 de ori mai mare decat durata medie de viata a becurilor cu incandescenta si de 20 pana la 25 de ori mai mare decat a becurilor cu halogen obisnuite.

Becurile LED pot fi folosite de fapt timp de 15.000 pana la 30.000 de ore, iar in functie de calitate, unele pot ajunge chiar si la 50.000 de ore.

Cumpara becuri LED de calitate de la Electric Concept!