ingrijire-si-igiena-orala_830

Pentru a ne pastra dintii sanatosi, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri extrem de importante. Igiena dentara este unul dintre cele mai discutate subiecte din stomatologie, dar si din viata cotidiana, de aceea este bine sa aveti mereu in vedere acest lucru si anume cum se pastreaza dintii sanatosi. Spalatul pe dinti este un adevarat ritual vital pentru sanatatea dentara, dar din pacate acesta este de multe ori ignorat.

Spalatul pe dinti nu ar trebui sa fie mai scurt de 3-5 minute pentru ca daca va veti curata rapid dintii, atunci aceasta curatare nu va fi eficienta, iar resturile de mancare vor ramane in continuare pe dinti. Procesul de spalare al dintilor necesita asadar mai mult efort cuantificat in timp. Specialistii recomanda spalatul de 3 ori pe zi pe dinti, a cate 3 minute fiecare. Daca nu se poate acest lucru, atunci si spalatul de 2 ori a cate 4-5 minute poate fi o solutie buna. Miscarile trebuie sa fie de sus in jos sau circulare pentru a spala cat mai bine dintii. O curatare ideala a dintilor presupune spalarea acestora sub un unghi de 45 de grade, iar miscarile trebuie sa fie scurte.

Un medic stomatolog Satu Mare recomanda folosirea atei dentare este si ea importanta. Aceasta ata dentara fiind un element al igienei orale mai rar folosit in igiena dentara. Folosita corect si periodic, ata dentara completeaza celelalte obiceiuri sanatoase. Ea este necesara pentru a indeparta resturile mai greu accesibile pentru periuta de dinti, de aceea este important sa aveti in vedere folosirea ei dentare pentru a nu lasa bacteriilor posibilitatea de a-si crea un mediu propice de dezvoltare. Specialistii o recomanda persoanelor care au un risc mare de aparitie a problemelor gingivale, cum sunt fumatorii.

Alimentatia este si ea un factor cheie in determinarea sanatatii dentare. Alimentele bogate in calciu trebuie sa faca parte din regimul alimentar zilnic, laptele si ouale asigura aportul de vitamina D, de care organismul are nevoie. Vitamina D are s rolul important de a mentine smaltul dintilor integru. Fructele si legumele sunt recomandate si ele ca parte din meniu, dar va trebui sa aveti grija la unele alimente precum portocalele, lamaile sau grapefruit-ul, pentru ca subtiaza smaltul. De asemenea, ceaiul sau cafeaua pot pata dintii si ataca smaltul. Dulciurile au un continut ridicat de zahar, acestea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, si sunt responsabile de formarea acizilor. Totodata, dulciurile in timp duc la aparitia cariilor de aceea trebuie evitate.

Au văzut: 465