optisan

Ambliopia sau boala ochiului leneș este o afecțiune oftalmologică frecvent întâlnită în rândul copiilor. Deși majoritatea părinților se panichează atunci când află de afecțiunea copilului, este important de știut că tratarea ambliopiei la copii nu implică intervenții chirurgicale, medicamente sau alte tehnici invazive.

De ce nu se poate face operație pentru ambliopie?

Ochiul cu ambliopie nu are nicio leziune sau o problemă de natură organică, dar imaginile pe care le transmite spre creier sunt neclare. Astfel, creierul încearcă să se adapteze și să evite vederea dublă și începe să proceseze doar imaginile de la ochiul sănătos.

Așadar, nefiind vorba de o problemă de natură organică, nu poate fi vorba de intervenție chirurgicală.

Boala ochiului leneș apare, de fapt, din cauza nedezvoltării fiziologice a vederii în primii ani de viață. Fiind vorba de o abilitate care se dezvoltă în timp, un proces continuu de învățare și o legătură strânsă între creier și ochi, o intervenție chirurgicală nu are cum să intre în discuție. 

În tratamentul ambliopiei la copii este vorba de un proces de reeducare a vederii. Inițial se stimulează ochiul ambliop să vadă ca ulterior să se dezvolte vederea binoculară și să reînceapă ambii ochi să lucreze în echipă. Operația nu poate oferi un astfel de rezultat.

Metoda clasică de tratament pentru ambliopie

Metoda clasică de tratament pentru ambliopie la copii este ocluzarea sau acoperirea ochiului sănătos. Practic, se pune un plasture pe ochiul sănătos pentru a forța ochiul leneș să vadă. Terapia presupune folosirea plasturelui câteva ore pe zi, în funcție de gradul ambliopiei și vârsta copilului. De cele mai multe ori, copiii sunt mai puțin cooperanți în terapia prin ocluzare, fiind vorba de un disconfort continuu. Totodată, acoperirea ochiului sănătos o perioadă îndelungată poate genera probleme și la acest ochiul.

Din fericire, există o metodă prietenoasă de tratament pentru ambliopie la copii: terapia vizuală.

Ce este terapia vizuală?

Terapia vizuală constă într-o serie de exerciții pentru ochi și creier, prin care se stimulează ochiul cu ambliopie să vadă, iar creierul să proceseze imaginile.

Exercițiile sunt efectuate la computer, în ședințe de câte 30 de minute pe zi. Pentru terapie se folosesc ochelari speciali și exerciții adaptate vârstei copilului. Majoritatea exercițiilor sunt concepute sub forma unor jocuri, ceea ce transformă terapia în una prietenoasă și plăcută.

Cât durează tratamentul ambliopiei prin terapie vizuală?

Durata tratamentului depinde de mai multe aspecte: gradul ambliopiei, vârsta copilului, abilitățile sale etc.

Protocolul de tratament este împărțit în 2 etape: sesiuni de terapie la clinică și apoi la domiciliu, cu monitorizarea unui terapeut.

La unii pacienți, rezultatele încep să apară chiar din primele săptămâni de terapie la clinică.

Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan, folosește terapia vizuală în tratamentul ambliopiei la copii de mai bine de 10 ani și susține că „pacienții care au urmat protocolul de terapie vizuală nu doar că și-au recuperat vederea, dar și-au îmbunătățit și coordonarea mână-ochi, orientarea în spațiu și au început să aprecieze corect distanțele față de obiecte”.

Dacă aveți un copil diagnosticat cu ambliopie, nu ezitați să contactați specialiștii Clinicii Optisan pentru a vă oferi mai multe detalii despre terapie: +40360086888.

Au văzut: 925