Deși mulți pacienți români n-au auzit de termenul de profilaxie, aceasta este un aspect important când vine vorba de sănătatea dentară. Un aspect pe care ar trebui sa îl știe pentru propria sănătate dentară. Dinții noștri sunt sensibili și reacționează la orice mâncăm sau bem, mai ales la cafea sau băuturi acide sau carbogazoase.

Prin profilaxie se înțelege un set complet de tehnici de prevenție prin intermediul cărora se previne și se stopează evoluția unor afecțiuni dentare. Aceste tehnici includ controlul dentar cel puțin o dată la 6 luni, periajul profesional, detartrajul și airflow-ul tot odată la 6 luni.

Când vine vorba de periaje și detartraje, în general potențialii pacienți au impresia că prețurile vor fi exorbitante și că nu și le permit. De fapt, un detartraj la pret bun nu este doar un mit. Există clinici care oferă chiar și plata 6 sau 12 rate. Mai mult, airflow-ul este procesul inovativ de profilaxie prin care se curăță suprafețele ocluzale, se îndepărtează petele cauzate de substanțe precum: cafea, tutun, vin roșu, bacterii, se elimină tartrul din spațiile interdentare.

Prevenția apariției problemelor dentare include și tratarea cariilor din timp, înainte ca stadiul acestora să necesite extracția ca ultimă soluție. După tratarea cariilor existente se poate discuta de o albire dinti profesionala pentru a avea un zâmbet de poveste.  

Totuși, înainte de a merge la medicul dentist, putem face un lucru pentru prevenirea problemelor dentare. Nu costă mult și este chiar simplu, elementar de fapt: trebuie să învățăm să ne spălăm corect pe dinți. Ce implică acest lucru? Păi lucrurile sunt destul de simple. Trebuie să ne periem dinții pe verticală pentru a înlătura placa bacteriană care are obiceiul de a se depune la baza dinților. Mai mult, periajul trebuie să aibă loc după fiecare masă dacă acest lucru este posibil. Din “trusa” de îngrijire a dinților nu trebuie să lipsească ața dentară, apa de gură și dușul bucal, mai ales dacă avem implanturi dentare.

Specialiștii ne recomandă să utilizăm profilaxia cu încredere și fără să ne gândim la costurile pe termen lung deoarece sănătatea dentară este mult mai prețioasă. Dr. Andrei Constantinovici ne explică următoarele:

“Este momentul ca și pacienții, și medicii stomatologi să înțeleagă că vizită la o clinică stomatologică nu vizează doar tratamentul unui dinte, ci al unui sistem întreg, al unui organism, al unui individ.”

Termenul de “profilaxie dentară” ar trebui să devină parte integrantă a vieții fiecăruia dintre noi pentru a fi sănătoși, a ne bucura de dinții naturali cât mai mult timp și nu în ultimul rând, a zâmbi cu cea mai mare încredere.

Au văzut: 100