Ce trebuie sa stiti cand alegeti un procesor INTEL XEON

Xeon este un brand foarte cunoscut de microprocesoare de tip x86, acestea fiind create in special pentru workstation-uri, dar si sisteme incorporate, precum si servere.

Avand in vedere ca in acest caz avem de-a face cu procesoarele cele mai performante, in cele mai multe dintre cazuri, aceste procesoare nu sunt destinate publicului larg, respectiv uzului obisnuit sau casnic.

In ceea ce priveste avantajele, trebuie mentionat faptul ca aceste procesoare au capabilitatea mullti-socket, lucru care inseamna ca exista placi de baza care pot suporta chiar si doua procesoare de acest tip si anume procesoare Xeon. Acest lucru nu este valabil si in cazul unui procesor din familiile Core i3.

Un alt avantaj, demn de avut in vedere in cazul acestui procesor, il consta faptul ca el este echipat cu mai multe nuclee. Mai multe nuclee inseamna automat si faptul ca un astfel de procesor poate rula mai multe instructiuni in acelasi timp, in paralel.

Creste asadar viteza pentru programele utilizate. Un alt avantaj pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca aceste procesoare sunt echipate cu o memorie cache mai mare. Aceasta memorie este plasata asadar direct pe procesor.

Ele suporta o memorie mult mai mare, iar modelele mai noi pot suporta chiar si mai mult de 1TB. Un astfel de procesor mai are si avantajul faptului ca are o capacitate de a suporta si memoriile ECC. In ceea ce priveste familia acestor procesoare, trebuie sa stiti ca ea este una extrem de numeroasa, cuprinzand tehnologii, dar si arhitecturi incepand de la primele din 1988, precum este cazul Tanner, Drake sau Cascades, pana la cele din prezent precum Sandy Bridge sau Ivy Bridge.

Denumirile acestor procesoare pot parea putin complicate, acesta a fost si motivul pentru care ele au fost schimbate, astfel incat sa le fie mult mai usor consumatorilor de a alege un procesor cat mai potrivit pentru nevoile lor.

Procesoarele acestea primesc asadar denumiri de metale peentru a sugera cu exactitate performanta lor. Vom avea asadar procesoare cu denumirea de Platinum, acestea fiind si cele mai performante, iar apoi mai avem si alte categorii precum Silver, Golf sau Bronze.

In cazul procesorului Intel Xeon E7-4820L v2, Xeon reprezinta brandul, iar E7 reprezinta o linie de productie. Numarul 4 este numarul maxim de CPU-uri pe care le poate suporta, 8 este numarul de socket-uri, iar 20 este numarul SKU al procesorului. Ve de la sfarsit este numarul versiunii acestui procesor avansat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *