Transportul animalelor vii a prezentat dintotdeauna o provocare, deoarece, spre deosebire de produsele de origine animala, animalele vii necesita grija, hrana, temperatura adecvata si siguranta pe durata transportului. Deseori, un transport cu animale vii poate avea ca destiantie urmatoarea oprire la 2000 de km de la plecarea initiala. In astfel de conditii, transportatorul trebuie sa respecte pauzele impuse de lege, dar si normele adecvate pentru a oferi cele mai bune conditii animalelor transportate. Aceste conditii impun hrana periodica, apa, spatiu curat si sigur pentru transport si animale sanatoase pentru a face fata transportului.

Firma Livestocktransport ofera cele mai bune conditii pentru transport porcine vii, ovine si in general animale domestice destinate consumului. Clientii care aleg sa colaboreze cu acesta firma de transport animale vii beneficiaza de: 

-Transport intern si international; 

-13 autotractoare si 13 semiremorci dotate corespunzator;

-Soferi atestati profesional cu instruirea necesara;

-Transport autorizat sanitar veterinar; 

De asemenea, firma cunoscuta si sub numele de Brutaru Transport este in functiune inca din anul 1991, oferind intotdeauna serviciile cele mai bune din domeniu.

Mai trebuie mentionat ca: 

-Toate animalele au apa, hrana si o perioada de odihna de 24h inainte de inceperea unei calatorii; 

-Toate animalele transportate sunt apte pentru calatorie; 

-Toate animalele de transport, inclusiv cele cu remorca, nu sufera raniri si suferinte inutile; 

-Toate persoanele care manipuleaza animalele au competenta si instruirea necesara;

-Toate vehiculele indeplinesc standardele de constructie si sunt corespunzatoare pentru fiecare specie si calatorie; 

-Toate documentele necesare sunt completate corect si tinute la purtator; 

-Sunt respectate toate regulile de curatare si dezinfectie. 

Atunci cand se transporta animalele de origine porcina, trebuie sa retinem urmatoarele lucruri:

Este important sa intelegem efectele interactiunilor umane asupra comportamentului porcin. Intentiile unei persoane nu sunt intotdeauna intelese de aceste animale, iar asta poate crea frica si o reactie negativa.

Aceasta frica poate fi redusa: porcii care au avut interactiuni regulate si pozitive cu oamenii, in general, sunt mai putin tematoare si mai usor de gestionat. 

Frica excesiva a porcilor nu este de dorit: este mai dificil sa miscati animale stresate, deoarece acestea pot ezita sau pot sa scape de pe coridoare si din colibe.

Timpul si stresul asociate cu sortarea si incarcarea porcilor ar trebui reduse la fel de mult pe cat posibil si o perioada de repaus trebuie aplicata intre operatiuni. Durata fazei de incarcare nu trebuie sa depaseasca treizeci de minute intre primul porc si ultimul porc intrat in camion. Scroafele si mistretii maturi sexual trebuie sa fie manipulati separat si transportati in compartimente separate. Trebuie utilizate coridoare cu pereti plini. Coridoarele curbe vor imbunatati miscarea animalelor.

Animalele sunt incetinite de prezenta obiectelor de pe pereti de-a lungul drumului (haine, sorturi si pungi de plastic), grile de eliminare a gunoiului de grajd saucanale de colectare a apei pluviale, precum si soluri texturate si colorate inegal. Acestea trebuie eliminate sau ascunse inainte de a utiliza coridoarele. Porcii sunt animale care traiesc in grupuri si sunt mai putin stresati in compania altor animale (alti porci). Prin urmare, ar trebui sa fie tratate in grup pentru a minimiza stresul si a facilita calatoriile. Auzul porcilor este bine dezvoltat si sunt sensibili la sunete ridicate, vibratii, sunete metalice si suiere. Aceste sunete trebuie evitate pentru a minimiza stresul, dar pot fi folosite ca ajutor atunci cand miscarea animalelor este una reticenta.

Porcii sunt sensibili la lumina puternica si au nevoie de cateva minute pentru a se adapta la schimbarile luminii, de exemplu atunci cand trec de la lumina de zi pana la intunericul in camion. Pot fi oprite prin lumina reflectata pe rampa camionului sau orice echipament metalic lucios. Asa ca evitati contrastele de lumina sau daca acest lucru nu este posibil, oferiti timp animalelor pentru a se adapta. Pentru a reduce campul vizual al porcilor si posibilitatea de a reveni rapid sau pentru a muta porcii ar trebui utilizat un panou de sortare. Daca un animal se opreste si refuza sa avanseze, ar trebui sa se faca urmatoarele proceduri:  

-Stati calm si lasati animalul sa se calmeze;

-Verificati daca animalul nu este bolnav, ranit sau daca nu este in stare sa fie transportat; 

-Daca nu este gata de transport, scoateti-l pe coridor;

-Verificati orice obstacol din drum si indepartati-l;

-Verificati luminile (de asemenea, zone vii de contrast) si reglati iluminatul in consecinta. 

Daca chiar si dupa toate aceste schimbari nu este posibil sa fie transportate, acordati animalului timp pentru a se obisnui cu obstacolul. Incurajati porcii sa mearga inainte folosind instrumente sau ajutoare urmand in acelasi timp sa va asigurati ca aveti o zona fara obstacole in fata pentru ca ei sa avanseze. Un bat de plastic sau o vasla pentru a face zgomot (efectul agitator) or,i ca alternativa, o punga de plastic sau pelerina matador cu panglici de plastic sunt adesea folosite.

Cu cat calatoria este mai lunga, cu atat este mai mare riscul ca bunastarea sa fie afectata negativ mare. Transportul de animale are patru aspecte principale, al caror impact asupra bunastarii creste odata cu durata calatoriei. Starea de bine este legata de starea fiziologica a animalului, hrana, hidratarea precum si restul si mediul termic din camion. Daca porcii sunt sanatosi, transportul, bine pregatit pentru calatorie si care a fost bine planificat, este numai bun pentru a ajunge la destinatie in stare buna si pentru a se putea recupera rapid dupa descarcare intr-un timp de repaus relativ scurt.

Pentru mai multe informatii, puteti intra pe site-ul livestocktransport.ro. Veti fi ajutat si informat in mod corespunzator.

Au văzut: 142