Te-ai fi gandit vreodata ca alcoolul poate fi bun pentru sanatatea ta? Consumat responsabil, bineinteles! Studiile au aratat ca unu-doua pahare pe zi pot aduce beneficii impresionante. Mai exact, daca ai avut o zi aglomerata si ai nevoie de un moment de liniste si rasfat, atunci asigura-te ca ai in bar cateva bauturi alcoolice care-ti sunt pe plac.

Ce arata mai exact rezultatele studiilor realizate? Cercetatorii au analizat care este efectul consumului moderat asupra adultilor cu varste cuprinse intre 25 si 36 de ani, in comparatie cu persoanele ce nu consuma bauturi alcoolice, dar si cu cei care consuma in cantitati foarte mici. De altfel, au luat in considerare aspecte precum activitatea fizica, sanatatea mentala si alti factori care ar fi putut sa influenteze rezultatele.

Surprinzator sau nu, consumul moderat de bauturi alcoolice a reiesit a fi cel mai benefic comportament. In comparatie cu ceilalti, persoanele care beau moderat se bucura de un risc scazut al sindromului metabolic. Pe scurt, aceasta deficienta presupune prezenta la acelasi individ a cel putin 3 din urmatoarele entitati: obezitate de tip central, toleranta alterata la glucoza, cresterea trigliceridelor, scaderea HDL-Colesterol, cresterea valorilor tensiunii arteriale.

Astfel, se pare ca persoanele ce consuma bauturi alcoolice in cantitati moderate se bucura de un nivel ridicat de HDL-colesterol bun. Cercetatorii au subliniat faptul ca acestea pot imbunatati capacitatea corpului de a produce si mentine un nivel sanatos al acestui tip de colesterol. Mai mult decat atat, acestia au descoperit ca berea si vinul sunt doua dintre cele mai benefice tipuri de bauturi alcoolice. In ceea ce priveste bauturile mai grele, precum whiskey sau vodka, inca nu s-au pronuntat, urmand sa se desfasoare alte studii in acest sens. Cert este ca bauturile consumate sec sunt mult mai bune pentru sanatatea ta, in comparatie cu cocktailurile ce contin foarte mult zahar.

Dar, pana la urma, ce inseamna consum moderat? Specialistii recomanda intre 10 si 20 de grame de alcool pur pe zi. In traducere, maxim doua pahare de bauturi alcoolice reprezinta portia pe care poti sa ti-o permiti in fiecare zi fara sa-ti fie teama ca intreci vreo limita. Mai exact, barbatii pot ajunge si la cel de-al doilea pahar, in timp ce femeilor le este recomandat sa se rezume la unul singur. Nu este vorba nicidecum despre discriminare, ci doar de faptul ca femeile au o toleranta mai scazuta la alcool.

Cu toate acestea, este de retinut si faptul ca aceasta cantitate este valabila doar daca te cinstesti la tine acasa. Daca alegi sa iesi in oras, este foarte posibil ca cele doua portii sa se transforme in trei sau chiar patru. Bineinteles, pana la urma, conteaza cine toarna in pahar si stii cum se spune: “cine imparte, parte-si face”. Incearca sa nu dublezi portia doar de dragul de a avea mai mult in pahar pentru ca, pana la urma, tot ceea ce faci este sa te pacalesti pe tine si sa-ti pui sanatatea in pericol. La fel ca in cazul dulciurilor, bauturile alcoolice sunt bune, dar consumate cu moderatie.

Au văzut: 852