Cele mai folosite aparate de masura pentru curentul electric

aparate_de_masura_1

Aparatele de masura pentru curentul electric sunt instrumente care furnizeaza informatii precise despre anumiti parametri dintr-un circuit electric, cum ar fi tensiunea, voltajul sau calitatea curentului. Totodata, pot detecta daca un fir este conectat corespunzator, daca exista continuitate pe acesta sau daca exista curent direct sau alternativ.

Pe piata de specialiate exista multe tipuri de aparate de masura concepute pentru testarea si controlul instalatiilor electrice din diverse industrii precum: generarea de curent electric, de electronice, de instalatii electrice, de instrumente medicale, de calculatoare, industria auto-moto, prelucrarea lemnului, constructii civile sau industriale si industria aeronautica.

Iata cateva din cele mai folosite aparate de masura pentru curentul electric:

1. Multimetre digitale

Multimetrele digitale sunt aparate de masura compacte si sunt utilizate pentru testarea si masurarea mai multor parametri ai curentului electric. Modelele de baza masoara voltajul, tensiunea alternativa, tensiunea continua, rezistenta, continuitatea, diodele si capacitatea iar alte modele mai avansate masoara curentul alternativ, conductanta, curentul continuu si frecventa. Mai mult, unele modele si mai performante pot masura temperatura cu ajutorul unei camere cu senzor infrarosu si pot detecta nivelul zgomotului.

Spre deosebire de versiunile analog, multimetrele digitale pot afisa pe display-ul digital rezultate cu o precizie de pana la 9-10 zecimale. Mai mult, acestea pot testa atat baterii alcaline cat si jonctiunile unui tranzistor.

2. Testere electrice

Testerele electrice sunt aparate de masura folosite pentru a detecta prezenta curentului electric din circuite. Cel mai simplu tester de pe piata este alcatuit din doua cabluri de culoare rosie si respectiv, neagra, legate la un maner care este conectat la un LED AC/DC. Aceste aparate de masura ofera semnale vizuale si sonore atunci cand detecteaza curent electric in instalatii. Testerele pot fi de mai multe tipuri, printre care:
– detectoare de faza fara contactat
– detectoare de succesiunea fazelor
– testere pentru aparatura electrocasnica
– locatoare de cabluri
– testere multifunctionale

3. Megohmetre

Megohmetrele sunt aparate de masura utilizate pentru masurarea rezistentei electrice mari de izolatie, prin producerea unei tensiuni intre 300 – 15.000 de volti din orice aplicatie. Exista 2 tipuri de megohmetre:
– cu tensiuni de test pana la 1000V (inclusiv multimetre cu functie de masurare a rezistentei de izolatie)
– cu tensiuni de test de 2.5kW, 5kV, 10kV etc. (megohmetre de forta)

4. Aparate pentru masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant

Aceste aparate de masura sunt folosite atat pentru masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant cat si pentru masurarea reizstentei buclei de impamantare prin toate cele 4 metode: selectiva, 3 tarusi, 4 tarusi sau fara tarusi (cu clesti, fara a deconecta priza de pamant testata). Aceste aparate de masura sunt cele mai des folosite in constructii civile si industriale.

5. Analizoare pentru calitatea energiei

Analizoarele sunt echipamente de testare a calitatii energiei electrice pentru:
– intretinere preventiva
– inregistrare pe termen lung
– depanare
Aceste aparate de masura pentru curentul electric se pot utiliza in siguranta, atat pe teren cat si in laboratoare, datorita clestilor wattmetrici de inalta precizie.

6. Miliohmmetre sau microohmmetre

Aceste dispozitive sunt utilizate pentru masurarea precisa a rezistentei mici din circuitul unei bobine de motor, al unui transformator, sau al unei instalatii asemanatoare. Aceste aparate de masura sunt ideale pentru testarea conductorilor de protectie, a punctelor sudate si a paratraznetelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *