Tehnologie

Cum utilizeaza profesionistii din domeniile industriale microscoapele electronice

Microscoapele electronice sunt instrumente foarte puternice, care ii ajuta pe cercetatori sa vizualizeze probe pana la dimensiuni foarte reduse, de ordinul nanometrilor.

Microscoapele electronice concentreaza fascicule de electroni energetici, pentru a examina obiecte pana la scara nano. Aceste instrumente functioneaza similar microscoapelor optice, cu diferenta ca, in locul fotonilor sau al particulelor de lumina, concentreaza electroni pe un obiectiv.

O alta diferenta intre microscoapele electronice si cele optice este reprezentata de modul de preparare a probelor inainte de a fi plasate in camera de vid. In acest scop, sunt utilizati electromagneti elicoidali in locul lentilelor de sticla. Totodata, ca sursa de electroni este utilizat un pistol termoionic.

Toate modelele de microscoape electronice utilizeaza lentile electrostatice sau electromagnetice, formate dintr-o bobina de sarma infasurata in jurul partii exterioare a unui tub, numit de obicei solenoid.

In plus, microscoapele electronice utilizeaza ecrane digitale, interfete de calculator, software pentru analiza imaginii si o camera de presiune variabila. Aceasta din urma asigura diferenta de presiune dintre nivelurile ridicate de vid, esentiale pentru coloana si zona pistolului, si cele de presiune scazuta, necesare in camera.

Inainte sa fie introduse in vidul microscopului electronic, probele trebuie pregatite corespunzator. Aceasta etapa presupune folosirea a diferite tehnici, in functie de tipul probei si al analizei, printre care: fixarea, criofixarea, incorporarea, sectionarea, colorarea si deshidratarea.

Microscoapele electronice au utilizari si aplicatii practice in foarte multe domenii, de la biologie si chimie la industria metalurgica si geologie, dar si in furnizarea de informatii privind topografia, morfologia, compozitia si datele cristalografice ale unei probe.

Ce modele de microscoape electronice gasesti la Ronexprim

Ronexprim este, de peste 25 de ani, lider pe piata autohtona de instrumente de masura si control, echipamente de cantarire electronica si echipamente analitice de laborator. Ronexprim include in oferta sa atat microscoape electronice, cat si digitale sau de forta atomica, aparate de fascicule focalizate de ioni, sisteme fascicul dual si accesorii.

1. Microscoape electronice cu transmisie. Acestea implica o raza de electroni la tensiune inalta, emisa de un catod, de obicei un filament de tungsten, si focalizata de lentile electromagnetice si electrostatice. Raza de electroni, transmisa printr-un specimen partial transparent, transporta informatii despre structura interna a specimenului, aceasta ajungand la sistemul de formare a imaginii.

Imaginea este apoi marita cu ajutorul unor lentile electromagnetice, fiind inregistrata la coliziunea cu un ecran fluorescent, placa fotografica sau senzor de lumina, spre exemplu un senzor CCD. Imaginea detectata de CCD poate fi afisata in timp real, pe un monitor.

2. Microscoape electronice cu baleiaj. Aparut mult mai tarziu decat microscopul electronic cu transmisie si privit initial cu reticenta, microscopul cu baleiaj este in prezent cel mai utilizat in fizica si in ingineria materialelor.

Acest microscop electronic are numeroase beneficii, printre care usurinta in pregatirea probelor pentru examinare, rezolutia buna asociata cu adancimea mare de camp, un domeniu extins si continuu al masurarii, dar si diversitatea informatiilor obtinute (de la compozitia fazica si topografia suprafetei examinate pana la informatii calitative si cantitative privind compozitia globala sau punctuala a probei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *