Tehnologie

Despre optimizare SEO si importanta acesteia

Pentru a discuta despre optimizare seo ne vom intoarce putin inapoi in anul 2009 cand Bill Gates afirma in cadrul unei cine private ca “viitorul cautarilor sta in verbe”. Atunci Gates nu se referea la cuvintele pe care oamenii le formuleaza si le tasteaza in casutele de cautare, ci facea referire la motivul pentru care oamenii cauta ceva anume – De ce cauta x lucru?

Inainte de a vorbi despre cat de importanta este optimizarea seo si in speta cautarea pe motoarele de cautare, trebuie sa facem un pas inapoi si sa intelegem de ce cauta oamenii tot felul de lucruri pe internet.

La inceputuri oamenii cautau ceva anume pentru a gasi niste documente care sa contine cuvintele pe care le tastau. Nu mai este cazul azi.

Cei care cauta azi pe google intentioneaza sa rezolve niste probleme, sa duca la indeplinire niste sarcini si sa “faca” ceva. Poate vor sa rezerve un bilet la o agentie de turism, sa invete sa cante la pian, sa rasfoiasca fotografii cu pisici si caini – toate acestea sunt actiuni; sau asa cum le-a denumit Gates verbe.

Cand un utilizator incepe o cautare, el porneste intr-o adevarata calatorie. Marketerii vorbesc in acest context despre “calatoria consumatorului”. Este doar o modalitate fantezista de a face referire la drumul unui utilizator de la inceputul sarcinii pana la finalizare – iar majoritatea acestor calatorii incep cu o cautare.

Calatoria consumatorilor a jucat treptat un rol tot mai important in cautarile din ultimii 10 ani. Initial descrisa ca fiind o palnie prin care utilizatorii trec de la constientizare la achizitia in sine, aceasta calatorie veche a consumatorilor a devenit depasita (cu toate ca folosim inca acest model in scop ilustrativ).

Optimizare seo: Evolutia cautarii si calatoriei consumatorului
Calatoria moderna a consumatorilor nu mai reprezinta o palnie, ci mai degraba un pai ciudat – cu o multime de rasusiciri si rastalmaciri reprezentand diferite canale, medii si dispozitive cu care utilizatorii interactioneaza azi.

Pentru a se plia mai bine acestui nou model, cautarea a fost impinsa de la spate ca sa evolueze de la cuvinte simple pe o pagina la intelegerea intentiei utilizatorului in fiecare faza a calatoriei. Cautarea nu mai este legata doar de niste keyword-uri, ci a evoluat la furnizarea continutului potrivit utilizatorilor potriviti, la momentul potrivit in calatoria acestora pentru a-i sa-si ajuta sa bifeze scopurile.

Pentru utilizatori, totul tine de verbe. Pentru marketeri, este vorba despre suportul acordat utilizatorului de-a lungul calatoriei sale digitale (si in mod ideal, cautand sa-l influenteze putin).

Ramanand la modelul cu paiul ciudat, calatoria de azi a consumatorilor nu mai are loc pe un singur dispozitiv. Utilizatorii pot incepe sa caute pe telefoanele smart – ceea ce se si intampla in practica – pentru ca foarte multi utilizatori au migrat spre aceasta zona in cautarile pe care le fac zilnic. Deci utilizatorii pot incepe cautarile pe smartphone, pot continua pe laptop si in final acasa.

Cautarea nu se limiteaza doar la calculatoar sau telefoane. Utilizatorii pot folosi o multime de dispozitive – inclusiv ceasuri, ochelari smart, asistenti bluetooth si chiar electrocasnice de bucatarie. In lumea de azi, chiar si frigiderul poate avea propriul sau cont de Twitter – iar marketingul de cautare trebuie sa fie constient de modul in care diferite dispozitive se relationeaz intre ele, jucand fiecare rolul sau bine definit in experienta de cautare a unui utilizator.

Exista numeroase dezbateri cu privire la faptul ca acest lucru a fost intotdeauna valabil, dar in ziua de azi cand lumea este hiper-conectata, SEO s-a transformat in ceea ce se numeste “marketing real”.

Au disparul zilele de hackuri, trucuri si incercarea de a inversa algoritmii. SEO de azi se concentreaza pe:
– intelegerea persoanelor
– viziuni bazate pe date
– strategie de continut
– rezolvare tehnica a problemelor.

Pentru optimizare seo la preturi competitive va rugam sa ne contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *