Copiii trebuie invatati, inca de la varste foarte fragede, ca dintisorii trebuie ingrijiti in permanenta, astfel incat sa nu apara carii sau alte complicatii mai serioase.

Parintii au responsabilitatea de a-i ajuta pe cei mici sa se familiarieze cu ideea de cabinet stomatologic, iar pentru a face acest lucru, mamele si tatii pot apela la cateva trucuri interesante si, totodata, amuzante.

Vizita la stomatolog, o poveste

Inainte de a merge impreuna cu un copil la medicul stomatolog pentru prima data, parintii pot crea pentru acesta o poveste. De exemplu, cabinetul in sine poate fi construit in lumea basmului ca un fel de refugiu, in care toata lumea este la adapost de monstrii cei rai din basme, un loc in care domnesc armonia si veselia.

Viziunea pe care cei mici si-o contureaza despre cabinet este foarte importanta, intrucat mamicile si taticii ii pot ajuta sa si-l imagineze ca pe un loc in care abia asteapta sa ajunga si unde o zana ii va ajuta sa fie sanatosi.

Cine este medicul stomatolog si ce face acesta?

Un alt pas foarte important pentru a face copiii sa fie increzatori atunci cand merg la stomatolog este acela in care parintii le explica prichindeilor care este rolul specialistului, cum lucreaza, ce tipuri de probleme poate rezolva, dar si care este atitudinea pe care trebuie sa o aiba atunci cand se asaza pe scaunul din cabinet. Cunoscand in detaliu ceea ce urmeaza sa li se intample, copiii sunt mult mai linistiti si au siguranta ca totul va fi bine.

Suport moral

Parintii trebuie sa mearga in mod obligatoriu impreuna cu cei mici la prima vizita la stomatolog. In acest fel, copiii au siguranta ca mami si tati sunt alaturi de ei si stiu ca nimic rau nu se poate intampla.

Daca este nevoie, parintii isi pot tine micutii de mana in timpul consultului, insa numai la inceput, pentru ca apoi tinerii pacienti trebuie sa invete cum sa se descurce singuri.

Frica este un sentiment normal

In cazul in care parintii observa ca, in timpul consultului, celor mici li se face frica, nu trebuie sa se rasteasca la ei, pentru ca frica este un sentiment normal, mai ales in situatii noi. Dimpotriva, mamele si tatii trebuie sa se asigure ca le insufla siguranta copiilor.

Metode de relaxare

O alta modalitate prin care parintii isi pot pregati copiii pentru prima vizita la stomatolog este prin repetarea acasa a diferite metode de relaxare. De exemplu, cei mici pot fi stimulati sa invete cum sa-si controleze respiratia in cazul in care li se face frica, precum si felul in care sa-si relaxeze muschii. Daca este nevoie, pentru copii poate fi luata de acasa jucaria preferata, pe care tinerii pacientii sa o tina in brate in timpul consultului.

Urmand pasii de mai sus, parintii sunt mult mai aproape de prima vizita impreuna cu cei mici la un medic stomatolog. Dupa ce micutii se vor da jos de pe scaun, trebuie sa plece acasa cu zambetul pe buze!

Au văzut: 179