Tarile au sisteme medicale mai bune sau mai putin bune, in functie de politicile de sanatate pe care le implementeaza si de banii pe care ii aloca acestui sistem. Nu este deloc intamplator ca se realizeaza clasamente ale tarilor, privind securitatea medicala a cetatenilor lor. Astfel de cercetari iau in calcul sanatatea psihica si mintala a locuitorilor, infrastructura medicala si dimensiunea preventiei. Europa nu face exceptie. Iti spunem in acest articol care sunt tarile europene cu cele mai bune sisteme medicale. Trebuie spus de la inceput ca tarile dezvoltate, care au economii si resurse importante, au si sisteme medicale performante.   

Marea Britanie

Regatul Unit ofera asistenta medicala gratuita pentru toti cetatenii. Cercetarea medicala din aceasta tara este de top. In clasamente privind standardele serviciilor de asistenta medicala, Marea Britanie se situeaza frecvent pe prima pozitie.

Franta

Franta este renumita la nivel mondial pentru serviciile medicale de top pe care le ofera. Media de varsta in aceasta tara este 83 de ani.

Elvetia

Elvetia este o tara frumoasa, dezvoltata, iar sistemul lor medical nu avea cum sa fie altfel decat foarte bun. Este foarte bine organizat, iar doctorii si asistentii sunt foarte competenti. Serviciile de asistenta medicala sunt universale. Cetatenii au nevoie insa de o asigurare medicala obligatorie.

Germania

Germania este o tara dezvoltata si bogata, cu o medie de viata de 81 de ani si cu un sistem medical performant. Germanii sunt printre cei mai sanatosi oameni de pe planeta, deloc intamplator. Daca nu esti convins de asta, aplica ca asistent medical generalist in Germania. Vei capata o experienta profesionala de top, iar acest lucru iti va servi si mai tarziu.

Luxemburg

Luxemburg este o tara mica, situata in vecinatatea Belgiei, Frantei si Germaniei. Media de viata in aceasta tara este ridicata, 82 de ani, iar asta spune multe despre serviciile medicale.

Norvegia

Norvegia sta foarte bine la capitolul calitatea vietii. Sistemul lor medical este gratuit pentru copiii sub 16 ani. Norvegia este tara care a inteles cel mai bine ca sanatatea costa, de aceea cheltuie cei mai multi bani pe serviciile medicale.    

Suedia

Suedia este o alta tara din nordul continentului care sta foarte bine in domeniul asistentei medicale. Sa nu ne miram, asadar, ca media de viata in aceasta tara este de 81 de ani. 

Austria

Austria nu putea lipsi din lista noastra. Aceasta tara are asistenta medicala bazata pe asigurarea obligatorie de sanatate. 

Spania

Dupa unele clasamente europene, Spania ocupa o pozitie foarte buna la nivel european in ceea ce priveste numarul de medici. Oricum, 10% din PIB merge in sistemul medical, iar acest detaliu financiar spune multe despre starea de sanatate a cetatenilor din aceasta tara. 

Belgia

Tara beneficiaza de asistenta medicala universala. Cu toate acestea, cetatenii au nevoie de asigurare obligatorie de sanatate. 

Olanda

Olanda are un sistem medical performant in analizele care se bazeaza pe comparatii intre statele europene.  

Finlanda

Finlanda este o alta tara cu un sistem medical performant si cu cetateni sanatosi. Media de viata in aceasta tara este de 81 de ani. 

Alte doua tari, Andorra si Islanda, se situeaza pe pozitii de top in asemenea clasamente. 

Este important de asemenea sa stim ce ne afecteaza sanatatea:

  • fumatul: aproximativ o cincime din adultii europeni fumeaza zilnic.
  • dieta nesanatoasa si dezechilibrata.
  • excesul de alcool: desi politicile privind limitarea consumului de alcool au dus la o scadere a consumului in ultimii ani la adulti, a crescut consumul de alcool la adolescenti. 
  • consum de droguri: reprezinta o problema de sanatate publica in Europa, desi se inregistreaza o scadere a numarului consumatorilor.
  • obezitatea: reprezinta o problema la nivel european si este asociata cu lipsa exercitiilor fizice. Politicile de preventie sunt importante, cu atat mai mult cu cat se pot evita prin intermediul lor multe decese premature. 
  • poluarea.
  • conditiile meteo: influenteaza negativ sanatatea. Provoaca deshidratare si stres, ceea ce duce la probleme respiratorii, agravarea astmului si a problemelor cardiace deja existente. Cele mai afectate sunt persoanele varstnice.
Au văzut: 26