Cand operatiile cu laser la ochi esueaza

Miracol sau cosmar?

Operatia la ochi LASIK a devenit o alegere populara pentru persoanele care se confrunta cu probleme de vedere. Am devenit o lume care se concentrează pe satisfacerea instantanee. Operația LASIK oferă o îmbunătățire instantanee pentru unele tipuri de probleme oculare.

Se estimează că aproape un milion de persoane au suferit o intervenție chirurgicală de tip LASIK in intreaga lume.

Sa faci operatii laser la ochi este atat de sigur pe cat pare? Ne confruntam cumva cu un alt caz în care ar fi trebuit făcute mai multe teste înainte de lansarea acestui procedeu?

În fiecare zi vedem exemple la televizor cu privire la un medicament care a fost retras de pe piata, pentru că s-a dovedit a fi mai periculos decât părea să fie.

Vedem reclame la medicamente noi, ce pot provoca o listă lungă de posibile afecțiuni secundare. Auzim poveștile de groază ale persoanelor care au suferit complicații după LASIK, iar vederea lor este acum mai gravă. Asigura-te că știi riscurile și eventualele reacții adverse ale chirurgiei LASIK înainte de a efectua operația.

“La un moment dat vederea mea a început să o ia la vale. Aveam dureri de cap de la privit chiorâș, mai tot timpul” – a declarat Tiger Woods (campion mondial la golf).

Sa fie oare operatia LASIK un alt procedeu care ar trebui să fie retras pentru protecția publicului larg?

Chiar și autoritățile medicale de reglementare FDA, care au fost responsabile de aprobarea procedurii par să aibă îndoieli cu privire la siguranța procedurii.

Fostul șef al filialei FDA, responsabil cu verificarea informațiilor despre LASIK, Morris Waxler, a declarat pentru ABC News într-un interviu că are suspiciuni că efectele secundare nu au fost luate în serios.

“E chiar acolo în înregistrare. Agențiile și medicii care practica operatiile cu laser la ochi, știu că aceste probleme pot aparea și nu pare să existe un plan de a face față unor probleme mai dificile care sunt create “.

ABC News raportează că unii pacienți care au avut parte de procedura LASIK, spun că suferă de efecte secundare, cum ar fi halouri, vedere dublă, vedere in ceata și chiar orbire nocturnă.

Unii dintre pacienții cu care au vorbit au raportat că nu mai pot conduce sau că nu-și mai pot face treaba datorită acestor probleme.

Unele dintre problemele medicale raportate după intervenția chirurgicală LASIK sunt:

  • o scădere persistentă a keratocitelor (celulele corneene): nu este cunoscut cum această scădere afectează viabilitatea pe termen lung a corneei

 

  • separarea și distrugerea nervilor corneei care stimulează producția de lacrimi, care pot duce la sindromul de ochi uscat permanent

 

  • slăbirea permanentă a corneei, care poate duce la ectazia (subțierea și înfundarea corneei) săptămâni, luni sau ani mai târziu, ducând la pierderea vederii

 

  • probleme viitoare atunci cand sunt supuse screening-ului de rutina pentru glaucom si chirurgie pentru cataracta, lucru care determina FDA sa indemne pacientii care fac operatii la ochi cu LASIK, sa obtina filmarea operatiei lor.

 

  • aparitia de „stele sclipitoare” în jurul obiectelor atunci când vederea încearcă să se concentreze asupra lor

 

  • vedere dublă, despre care deja se stie ca este un efect secundar foarte comun al acestor operatii.

Există unele controverse cu privire la faptul dacă procedeul sau chirurgul este vinovat de problemele pe care pacienții le-au raportat. În ambele cazuri, problemele au fost destul de severe pentru a afecta negativ stilul de viață al multor persoane. Unii au raportat că nu mai pot conduce din cauza vederii încețoșate sau a diminuării vederii nocturne.

Nu ar fi pentru prima dată când păstrarea inadecvată a înregistrărilor și raportarea erorilor au fost legate de procedurile medicale. FDA a emis avertismente la cel putin 17 centre chirurgicale pentru ca nu aveau sisteme de raportare a evenimentelor adverse in vigoare si in stare de functionare.

Cu alte cuvinte, problemele care au avut loc în timpul intervențiilor chirurgicale LASIK nu au fost raportate sau documentate corespunzător. Pentru a incerca si pentru a obtine o imagine exacta a sumelor si a tipurilor de probleme, FDA a creat un site web, astfel incat pacientii care au avut reactii adverse la operatii, sa le poata raporta.

Waxler a spus că se simte că FDA ar trebui să forțeze chirurgii LASIK și producătorii să explice mai bine pacienților posibilele efecte secundare ale procedurii.

Cât de mare este problema?

Deoarece chirurgia si operatia laser la ochi LASIK a fost aprobată în 1998, peste 17 milioane de oameni din întreaga lume au avut această intervenție chirurgicală. Se estimează că aproximativ 700.000 de oameni vor efectua operația în fiecare an.

Este clar că pentru unii oameni LASIK ca operatie laser la ochi reprezinta cu adevărat un coșmar. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă există o modalitate de a identifica persoanele care ar putea avea o reacție proastă la intervenția chirurgicală. Cand procesul a fost lansat, nu existau date care sa sustina cine ar trebui si cine nu, sa aiba parte de interventia chirurgicala.

Așa cum unii oameni nu sunt candidați buni pentru grefe de piele din cauza rasei lor sau tipurilor lor de piele, ar putea exista unii oameni care nu sunt candidați buni pentru chirurgia LASIK.

Ce măsuri sunt luate?

FDA se alătură Institutului Național de Ochi și Departamentului Apărării al SUA pentru a studia pacienții care au suferit intervenții chirurgicale la LASIK și pentru a determina schimbările în calitatea vieții lor după intervenția chirurgicală. Ei spera ca studiul va ajuta sa se stabileasca predictori de risc pentru afectiuni adverse din chirurgie. Speranta este ca studiul va imbunatati intelegerea riscurilor de chirurgie LASIK si va reduce numarul de persoane care au influente adverse din aceasta.

Deși acesta este un plan bun, este posibil ca acesta să nu ajute persoanele care au suferit deja intervenția chirurgicală și au constatat că riscurile au fost mai mari decât cele reprezentate la momentul respectiv.

Chiar și acei oameni care nu au avut efecte secundare, se pot simți putin înșelati. În timp ce acum pot vedea de la distanță, există o șansă bună că vor avea nevoie de lentile corective pentru o muncă apropiată. Deci, nu este un tratament-minune la urma urmei.

Recomandarea mea este că dacă iei în considerare procedura LASIK, fii sigur că vei obține toate informațiile despre riscurile cu care te confrunți. Pentru unii oameni, această procedură poate merita riscul, dar ar trebui să iei o decizie în cunoștință de cauză, mai ales ca acest tip de operatii este popular si in Romania de cativa ani buni.

O buna alternativa a operatiilor cu laser este imbunatatirea vederii in mod natural prin exercitii specifice ochilor si nu numai, alimentatie corespunzatoare si obiceiuri sanatoase.

Mai mult despre asta te poti interesa pe site-ul VEDEREPERFECTA.COM. Acolo vei gasi inclusiv povestea unui om care a reusit pe cont propriu sa isi imbunatateasca vederea fara operatii cu laser si sa scape de ochelari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *