Ce este mai important de stiut despre spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala este un termen general folosit pentru uzura discurilor spinale din zona gatului, care apar odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce discurile se deshidrateaza si se micsoreaza, apar primele semne de osteoartrita, cum ar fi pintenii ososi, acestia fiind niste excrescente osoase ce se formeaza de-a lungul marginilor articulatiilor, pe oase, cunoscuti, de asemenea, sub numele de ciocuri osoase sau de osteofite.

Spondiloza cervicala este foarte frecventa si se agraveaza odata cu varsta. Mai mult de 85% dintre persoanele cu varste de peste 60 de ani sufera de aceasta afectiune.

Majoritatea oamenilor nu prezinta simptome. Iar cand simptomele isi fac aparitia, tratamentele nechirurgicale sunt adesea eficiente.

Simptomele spondilozei cervicale:

Dupa cum am mai spus, pentru majoritatea oamenilor, spondiloza cervicala nu provoaca simptome. Cand apar, acestea includ, de obicei, durere si rigiditate la nivelul gatului.

Uneori, spondiloza cervicala are ca rezultat o ingustare a spatiului necesar in maduva spinarii si radacinile nervoase care trec prin coloana vertebrala catre restul corpului. Daca maduva spinarii sau radacinile nervoase sunt ciupite, s-ar putea sa apara:

– furnicaturi, amorteala si slabiciune in brate, maini sau picioare;

– lipsa de coordonare a mainilor sau a picioarelor si dificultati de mers;

– probleme cu vezica urinara.

Cauzele spondilozei cervicale:

Pe masura ce imbatranesti, oasele si cartilajul care intra in componenta coloanei vertebrale se modifica treptat. Aceste modificari pot include:

– Discuri deshidratate. Discurile actioneaza ca niste perne intre vertebrele coloanei vertebrale. De la varsta de 40 de ani, majoritatea discurilor spinale incep sa se usuce si sa se micsoreze, ceea ce permite mai mult contact os-pe-os intre vertebre.

– Hernii de disc. Varsta afecteaza, de asemenea, exteriorul discurilor spinale. Astfel pot aparea fisuri, ceea ce duce la discuri bombate (hernii de disc) – care uneori pot apasa maduva spinarii si radacinile nervoase.

– Pinteni ososi. Degenerarea discului poate uneori sa determine coloana vertebrala sa produca mai multa cantitate de os intr-un efort eronat de a se consolida. Acesti pinteni ososi pot ciupi uneori maduva spinarii si radacinile nervoase.

– Ligamente rigide. Ligamentele sunt funii de tesut care conecteaza osul la os. Ligamentele coloanei vertebrale se pot rigidiza odata cu varsta, ceea ce face gatul sa fie mai putin flexibil.

Factori de risc:

Factorii de risc pentru spondiloza cervicala includ:

– Varsta. Spondiloza cervicala este o parte normala a imbatranirii.

– Anumite locuri de munca. Locurile de munca ce implica miscari repetitive ale gatului, pozitionare incomoda sau gresita a corpului sau foarte multa presiune asupra capului pot suprasolicita gatul.

– Leziunile la nivelul gatului. Leziunile anterioare ale gatului par sa creasca riscul de spondiloza cervicala.

– Factorii genetici. Unii indivizi din anumite familii vor experimenta mai multe dintre aceste schimbari fizice in timp, iar altii nu.

– Fumatul. Studiile stiintifice au observat legaturi intre fumat si durerile acute din zona cervicala.

Cand este necesar ajutorul unui doctor:

Solicita asistenta medicala daca observi un debut brusc de amorteala sau slabiciune in membrele corpului sau daca ai inceput sa ai probleme in controlul vezicii urinare.

Diagnosticarea spondilozei cervicale implica excluderea altor afectiuni potentiale, cum ar fi fibromialgia. Efectuarea unui diagnostic presupune, de asemenea, testarea miscarii si consultarea nervilor, oaselor si a muschilor afectati.

Medicul de familie poate trata aceasta stare, insa daca boala este destul de avansata, este nevoie de ajutorul unui medic ortoped, neurolog sau a unui neurochirurg.

Tratarea spondilozei cervicale:

Tratamentele pentru spondiloza cervicala se concentreaza asupra ameliorarii durerii, reducerea riscului de deteriorare permanenta si imbunatatirea calitatii vietii.

Metodele nechirurgicale sunt, de obicei, foarte eficiente si presupun, in cea mai mare parte, un anumit numar de sedinte la o clinica kinetoterapie. Kinetoterapia este de mare folos deoarece ajuta pacientul sa isi intinda muschii gatului si ai umerilor. In acest fel, intreaga zona cervicala devine mai puternica, fapt ce duce la eliminarea durerilor. De asemenea, unele exercitii efectuate cu ajutorul unui kinetoterapeut pot ajuta la cresterea spatiului dintre articulatiile cervicale si la calmarea presiunii asupra discurilor cervicale si a radacinilor nervoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *