Nu este nevoie să fii mecanic auto pentru a învăța cum să schimbi uleiul mașinii ca un profesionist – trebuie doar să identifici anumite părți ale mașinii și să achiziționezi echipamentul potrivit pentru a duce treaba la capăt. Este un proces destul de simplu, care necesită puțină atenție, și este un mod sigur de a economisi bani, în timp ce scapi de stresul programării la un service și perioada de așteptare. Schimbarea uleiului se numără printre cele mai eficiente modalități de a prelungi viața motorului, prin luarea unor precauții minore. Astăzi vei învăța cum să schimbi singur uleiul pentru motor, ca să te asiguri că întreții buna funcționare a mașinii tale.

1.Pregătirile necesare

Verifică manualul mașinii pentru a stabili cu exactitate tipul de ulei, de filtru de ulei, precum și instrumentele și echipamentele de siguranță recomandate pentru mașina ta. Uleiul are diferite densități și compuși, iar cantitatea necesară poate să varieze de la o mașină la alta. 

Parchează vehiculul pe o suprafață plană, cuplează frâna de mână. Cu ajutorul cricului și a sistemelor de blocare a roților, ridică partea din față a mașinii și plaseaz-o pe suporturi.

Pentru a-ți face munca mai ușoară, vei dori ca uleiul existent în mașină să fie cald, dar nu fierbinte. Pornește motorul pentru câteva minute, dacă mașina a fost oprită pentru o perioadă mai lungă de timp, sau lasă-l să se mai răcească, dacă tocmai ai condus-o câțiva kilometri buni.

2. Localizează circuitul uleiului

Deschide capota mașinii și scoate capacul tubului pe unde se toarnă uleiului. Apoi, caută gura de scurgere de sub mașină și poziționează un recipient în care să poți colecta uleiul vechi.

3. Scurge uleiul vechi

Folosește o cheie pentru a scoate dopul gurii de scurgere și lasă uleiul să se colecteze în recipient. Controlează garnitura și dopul și înlocuiește-le, dacă prezintă semne de uzură grave. După ce uleiul existent s-a scurs, curăță gura de scurgere și pune dopul la loc cu ajutorul cheii, fără să strângi prea tare, pentru că riști să produci fisuri ce vor cauza scurgeri de ulei.

4. Schimbă filtrul de ulei

Localizează filtrul de ulei și poziționează sub el recipientul folosit la pasul doi. Scoate filtrul și lasă eventualele reziduuri să se scurgă. Verifică faptul că garnitura filtrului vechi a fost îndepărtată odată cu el, pentru că noul filtru de ulei are garnitură proprie. Prin îndepărtarea celei vechi se asigură crearea unui sigiliu bun cu noul filtru de ulei. Șterge suportul filtrului și lubrifiază garnitura filtrului ce urmează a fi instalat. Montează noul filtru, fără a strânge mai tare decât este nevoie.

5. Verifică nivelul de ulei

Îndepărtează joja din tub (bățul indicator pentru nivelul uleiului existent în circuit), șterge-l bine, introdu-o până la nivelul inițial, apoi scoate-o din nou și verifică nivelul de ulei. Ajustează cantitatea de ulei pânâ când nivelul indicat este cel optim, apoi introdu joja la loc și închide capacul.

6. Testează mașina

Coboară mașina de pe cric și îndepărtează sistemele de siguranță pentru roți, după ce te-ai asigurat că toate capacele au fost închise bine, fără a fi strânse prea tare. Pornește motorul (în aer liber sau într-o zonă bine ventilată), lăsați-l să funcționeze câteva minute, oprește-l și verifică din nou nivelul uleiului. Dacă este necesar, completează cu ulei până la nivelul corect verifică dacă există scurgeri sub mașină.

Sfatul profesioniștilor!

Pune întotdeauna siguranța pe primul loc și poartă echipament de protecție corespunzător (mănuși de mecanic pentru protecția pielii, mască de gură pentru a evita inhalarea substanțelor chimice). 

Acum ești gata să schimbi singur uleiul mașinii tale, fără a pierde timpul în service-uri auto. Dacă vrei să-l comanzi online, e bine să știi că poți cumpăra ulei de motor aici, așa că nu mai rămâne decât să îți urăm spor la treabă!

Au văzut: 67